Tilbage til opskrifter

Frikadeller med hvide bønner samt kartoffelsalat med ærtepesto

Her har vi byttet noget af grisen ud med hvide bønner, og resultatet er en let og stadig umamifyldt frikadelle - blot med mindre kød. En fin måde at bruge flere bælgfrugter på.

Sådan gør du

Dagen før

Udblød de hvide bønner i koldt vand natten over.

Frikadeller

Dræn de iblødsatte hvide bønner, og kog dem i rigeligt frisk vand i ca. 45 minutter, til de er møre. Køl af og blend til en puré.

Rør det hakkede grisekød sejt med salt og peber i en røremaskine. Det tager et par minutter. Kom de hvide bønner ned til kødet sammen med løg, hvidløg, timian, muskat, æg, mel og mælk. Rør til en homogen fars et par minutter.

Form frikadellerne, og steg dem gyldne på begge side i rapsolie, til de har en kernetemperatur 75 grader. Regn med 4-5 minutter på hver side ved middel varme.

Kartoffelsalat med ærtepesto

Kog kartoflerne i 10-12 minutter i letsaltet vand, og lad dem derefter trække i 10-12 minutter i det varme vand. Hæld vandet fra, afkøl, og skær kartoflerne i mindre stykker.

Rist solsikkekernerne i ovnen ved 150 grader i 10 minutter.

Blend olie, ærter, solsikkekerner og persille groft i en foodprocessor. Kom blandingen i en skål, og rør citronsaft og -skal i.

Vend kartoflerne med den grønne gremolata, smag til med salt og peber. Kan evt. vendes med lidt olie. Anret med ærteskud.

Ved servering

Servér frikadellerne med kartofler vendt i ærtegremolata ved siden af.

Ingredienser

Frikadeller

380 g tørrede hvide bønner
960 g hakket svinekød 12%
40 g salt
peber
480 g finhakket løg
10 g finhakket hvidløg
10 g hakket timian
6 g stødt muskatnød
480 g æg
580 g hvedemel
300 g sødmælk
rapsolie

Kartoffelsalat med ærtepesto

3600 g nye kartofler
450 g solsikkekerner
400 g olivenolie
900 g ærter bælgede
230 g bredbladet persille
160 g citron saft og skal
50 g ærteskud
salt
peber

Rugbrød

540 g rugbrød i skiver


Planteriget er fyldt med gode kilder til protein i alle former og farver. Bælgfrugterne, der tæller underkategorierne bønner, kikærter, ærter, linser og jordnødder, fylder mest i det landskab, men også et væld af nødder, korn, frø, tang, svampe og mørkegrønne grøntsager kan bidrage betydeligt til vores daglige proteinbehov.

Flækærter, hestebønner og grønne ærter repræsenterer bælgfrugterne i vores egen baghave, men også proteinrige kornsorter, nødder og kål giver mange dejlige muligheder. Når du arbejder med bælgfrugter er det en fordel at kigge ud i hele verden, hvor brugen af planteproteiner er dybt rodfæstet og udviklet gennem årtusinder og har været livgivende basiskost for store befolkningsgrupper.