Alt godt fra havet - fisk og skaldyr

Selvom vi bor i et land omringet af vand, er det ikke os alle, der husker at udnytte den velsmag og sundhed, der bevæger sig rundt ude i de danske farvande. Derfor skal det nu handle om fisk og skaldyr, og hvordan du kan servere dejlige måltider fra havet.

Selvom vi bor i et land omringet af vand, er det ikke os alle, der husker at udnytte den velsmag og sundhed, der bevæger sig rundt ude i de danske farvande. Derfor vil vi gerne hjælpe dig til flere dejlige måltider fra havet. 

Kostrådene har i årevis fortalt os, at vi skal spise mere fisk, og de nye opdaterede kostråd fra Fødevarestyrelsen er ingen undtagelse. Her lyder budskabet; ”Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk”. Det er nemlig både sundt og mere bæredygtigt at sætte sild, torsk, muslinger og alle de andre havfavoritter på middagsbordet, og de fisk, der trives i de kølige vande omkring Danmark, er faktisk nogle af de bedste råvarer, vi har i Norden.  

Men mange af os kender nok til fornemmelse af ikke at have helt samme selvsikkerhed med tilberedning og håndtering, når det kommer til hele fisk med skæl, ben og glinsende øjne.

Derfor træder vi nedenfor ind i fiskekøkkenet og kigger på grundtilberedninger som dampning, stegning, bagning og grill, ligesom du kan finde en håndfuld af vores yndlingsopskrifter med de fisk, der er i sæson lige nu.  

FRISKE ANRETNINGER

 • TATAR AF KULLER MED ALLEHÅNDE, CITRONSYLTET SELLERI OG RYGEOSTCREME

  Tatar af fisk er et dejlig friskt indslag, men ud over fisken skal der gerne være noget cremet til at binde det hele sammen. I denne opskrift er der også noget syltet, der giver friskhed og bid, og noget sprødt. Det gør, at man får en velsmagende og mild kullertatar med citrus, let røgsmag og knasende boghvede.

  Opskrift
 • TORSK TILBEREDT SOM CEVICHE

  I denne opskrift får man Claus Meyers bud på en ceviche lavet af torskefilet med rosenkål, pære, peberrod og krydderurter.

  Opskriften byder sågar også på en video af Claus Meyer, der guider dig igennem, hvordan han tilbereder retten.

  Opskrift
 • REJEMAD MED MAYO OG DILD

  Rejepilning kan kun foregå med håndkraft og er et gammelt erhverv, som kræver snilde og erfaring – hvis altså kadencen skal være god.

  Pisk din egen mayo og du har et himmerrigs-frokostmåltid.

  Opskrift

DE 2 GANGE OM UGEN

At spise fisk og skaldyr er fordelagtigt for vores sundhed, da det bidrager med både fedtstoffer, proteiner, vitaminer og mineraler som D-vitamin, jod og selen, der ikke altid er nemt at få fra andre fødevarer.

Når vi spiser fisk flere gange om ugen, mindsker vi samtidig risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Blandt andet derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at vi spiser 350 g fisk om ugen, svarende til cirka 2 aftensmåltider, hvor fisk udgør hovedretten.

Med de lunere temperaturer kommer også oplagte lejligheder til at finde grillen frem og tilberede aftensmaden over gløderne. Læg sæsonens fisk på risten og se frem til et dejligt måltid - måske under åben himmel?

#Tip 1

Fisk, der er faste i kødet, samt de fleste fisk med skind, kan lægges direkte på grillen. 

#Tip 2

Fisken slipper nemt, hvis du pensler skindsiden med olie, og ikke flytter på fisken, før den selv slipper risten. Varmen får sukkerindholdet i skindet til at karamellisere og danne en dejlig skorpe. 

#Tip 3

Fisk, som er løsere i kødet, bliver bedst, når de er indpakket eller tilberedt i en foliebakke. Pak dem gerne med friske krydderurter og skåret citron.

 • Kom med på vores kursus

  På kurset 'Havet omkring Danmark' kommer vi hele vejen rundt, og sørger for at du bliver tryg ved at arbejde med hele fisk med skæl, ben og glinsende øjne.

  Vi tilbereder en række delikate retter, hvorigennem du får styr på grundtilberedninger som dampning, stegning og bagning. Du forlader kurset med nye færdigheder og et repertoire af tilgange, der vil løfte dit fiskekøkken betydeligt.

  Læs mere og book

VÆLG BÆREDYGTIGT NÅR DU VÆLGER FISK

De kølige vande omkring Danmark rummer nogle af verdens bedste spisefisk. Vi vil gerne bidrage til en udvikling, hvor vi øger fokus på vores regionale fiskearter og er med til at fremme de mindre havnes aktivitet og kultur. Vi har i Meyers sat os som mål, at al fersk fisk og skaldyr, vi bruger, skal være fanget med skånsomme fangstmetoder og ikke fra overfiskede bestande. 

Det betyder i praksis, at al fersk fisk, vi bruger, skal være fra WWFs grønne liste, og at alt fisk fra opdræt skal være på den blå liste. 

Hvis man vil tage hensyn til klimaaftryk, fiskebestande og opdræt kan det nogle gange være svært at vide, om den fisk, der kigger op på dig fra køledisken, er et bæredygtigt valg. 

Sammen med WWF Verdensnaturfonden er vi i vores Kantiner gået sammen om en pixi-opskriftsbog, der både guider til valget af de bæredygtige fisk og skaldyr og giver opskrifter på enkle, velsmagende måltider.

Læs Meyers og WWFs pixibog her

 

 

 

HAVETS ØVERSTE HYLDE

 • Opskrift på torsk med safran

  SAFRANSYLTET TORSK MED ÆG OG SPRØD BACON

  Kombinationen af torsk, beder, æg, sprød bacon og sennep er en dansk klassiker, der her mødes i en salat, som er skøn som et let måltid.

  Safranens farve og aroma går virkelig godt i spænd med det fine hvide torskekød. Du kan sagtens bruge andre torskefisk, som kulmule eller kuller, eller skifte de gule beder ud med røde af slagsen. Gnid torsken med salt et par timer i forvejen, dæk den med husholdningsfilm, og sæt den i køleskabet.

  Opskrift
 • Østerssuppe

  ØSTERSSUPPE MED PERSILLE, SPINAT OG ØSTERSTOAST

  Den fine smag af østers kommer virkelig til sin ret i denne suppe, baseret på hønsebouillon, persille, spinat, cremefraiche og æbleeddike. Serveret sammen med lune østerstoast.

  Opskrift