Tilbage

Spis sæsonens råvarer i juni

Vi har nu officielt vendt kalenderen til årets første sommermåned - juni. Et skift i årstiden betyder også, at der er kommet en håndfuld nye råvarer i sæson, og især i juni måned er det danske landskab fuld af liv, nye sommergrøntsager og solskin. Prøver du at spise sundere, billigere og minimere dit klimaaftryk, kan du begynde at spise mere sæsonbaseret.

Derfor skal du spise sæsonbaseret

I dag kan man få alle slags frugter og grøntsager hele året rundt, fordi vi får mange af vores fødevarer fra Sydeuropa eller Sydamerika. Det kan gøre det svært at gennemskue, hvornår de enkelte råvarer er i højsæson. Alligevel er der en stor smagsmæssig forskel på en dansk frilandstomat i august og en spansk drivhustomat i februar. Men udover smagen giver det også en naturlig variation i måltiderne og noget at glæde sig til, når vi lader råvaresæsonerne bestemme, hvad vi spiser. 

 

Her er 5 gode grunde til at spise efter sæsonen:

  1. Det giver variation i måltiderne året igennem, så naturens gang viser sig på tallerkenen.
  2. Råvarerne smager af mere, og de er flottere og mere saftige.
  3. Du får friske råvarer, der er høstet, mens de er modne, og derfor rige på næringsstoffer.
  4. Du minimerer klimaaftrykket fra transport.
  5. Der kan være penge at spare i højsæsonen for en råvare.

Disse råvarer kan du spise med god samvittighed i juni

Der sker en masse vidunderlige ting i naturen, når kalenderen rammer juni måned, hvor det danske landskab er fuld af liv, nye sommergrøntsager og solskin. Du kan se vores overblik over råvarerne i sæson nedenfor:

En håndfuld af vores yndlingsråvarer og - opskrifter i juni

Jordbær

De første danske jordbær er den ultimative sommerbebuder. Når skålen med de røde bær, iskold fløde og et let drys sukker, lander i favnen, er der ingen tvivl om, at det er sommer i Danmark. Nu er tiden endelig kommet, så spis løs, mens du kan, og brug dem flittigt i alle dagens måltider

 

De danske jordbær har en helt unik smag og sødme sammenlignet med de importerede slags. Årsagen til det er, at de først plukkes lige akkurat, når de er allerbedst og modne, og sendes derefter direkte ud til os. De importerede jordbær plukkes derimod, før de er helt modne, så de kan holde længere, men det betyder, også at smagsintensiteten er den del svagere.

 

I Danmark har vi en del steder, hvor man selv kan plukke de danske jordbær, hvilket er en hyggelig sommeraktivitet for hele familien - det vil vi helt klart anbefale. Det kan også være, du er begyndt at få jordbær i haven – uanset hvad, kan du bruge de sødmefyldte bær i et væld af søde retter som dem herunder. Du kan selvfølgelig også nyde dem præcis, som de er.

 

Ærter

Håndplukkede danske ærter er en sand delikatesse, der hører til den danske sommer. Egentlig har vi i Danmark en rimelig stor produktion af netop ærter, som vi importerer til hele verden. Når det kommer til at dyrke de grønne små, har vi de helt rigtige vækstbetingelser på vores breddegrader.

 

De fleste af os husker nok, at vi som barn flækkede tonsvis af ærtebælge om sommeren for så at nyde de friske, sprøde, søde ærter som snack. Udover at spise de friske danske ærter som snack, kan du bruge den herlige sommergrøntsag til alverdens ting og sager.

 

Sprøde ærter er fantastiske i en frisk sommersalat, i en risotto, som puré, som tilbehør og meget mere. Se vores yndlingsopskrifter med ærter herunder.

Sild

Sild er kendt for at være på menuen til frokost og omkring højtider, ofte ledsaget af en snaps på siden. I juni måned ser vi store stimer af sild i det danske farvand, så det er bare med at støtte op omkring det danske fiskeri - naturligvis skånsomt og bæredygtigt fiskeri. Er du i tvivl, når du står nede foran køledisken, skal du blot se efter, om fisken er MSC-certificeret og dermed bæredygtig.

 

Udover at smage skønt er spisen spækket med D-vitamin, proteiner og et højt indhold omega-3 fedtsyrer, så det er tilmed utrolig sundt at spise sild.

 

Se vores favoritopskrifter med sild herunder:

 

Vores yndlingsopskrifter med sild