Tilbage til opskrifter

Jonas' "Cæsar" med gulärter, høbagt knoldselleri, grillet løg og ristede nødder

Jonas Astrup giver her sit bud på en nytænkende vegetarisk cæser-salat. Bælgfrugter er fyldt vitaminer, mineraler og kostfibre og så har de et højt proteinindhold. Jonas er vild med bælgfrugter og i denne opskrift bruger han gulärt. Hvis du ikke kan finde gulärt i supermarkedet kan andre bælgfrugter bruges, f.eks. kikærter, røde linser og kidneybønner.

Lær at bage kanelsnurrer og andet bagværk på Meyers Bageskole

Se alle vores bagekurser her

Sådan gør du

Alt det grønne

Udblød de gulärterne i rigeligt vand i minimum 5 timer.

Kog dem derefter i udblødningsvandet – det tager ca. 25-30 minutter – og vend dem efterfølgende i en smule olie, samt salt og peber.

Tænd ovnen på 175° og rengør knoldselleriet – bevar skrællen på. Fyld en passende gryde med hø og find plads til knoldselleriet, og dæk det så med hø. Bag det i ca. 1-1 1/2 time til selleriet er mørt men stadig har et let bid.

Fordel imens hasselnødder på en bageplade og sæt dem i samme ovn i ca. 25 minutter til de er blevet gyldne. Gnid dem fri for skaller i et rent viskestykke og hak dem groft med en brødkniv.

Rengør løgene, men bevar skallen, halver dem og steg dem på skærefladen til de opnår en intenst mørkebrun farve. Lad dem bage helt møre i ovnen sammen med knoldselleriet og del de forskellige lag af løget fra hinanden.

Skræl det bagte knoldselleri, skær det ud i gode store klodser og steg dem i en kombination af olie og smør på en varm pande til de bliver gyldne og tag dem så af varmen og lad dem køle lidt af.

Rens grønkålen og befri bladene fra stokken. Pluk dem i mindre mundrette stykker.

Skær æblerne i små tern.

Dressing

Bland æggeblomme, ost, sennep, hvidløg og eddike i en høj beholder og blend det sammen med en stavblender.

Tilsæt gradvist en smule olie imens du stavblender (på samme måde som når du laver mayo).

Blend dressingen helt glat og juster konsistensen med vand (under forsat blendning) og smag til med salt og peber.

Til sidst

Vend det hele sammen i en skål og fordel på tallerkner sammen med en lille håndfuld urter.

Server med godt brød - Velbekomme!

Ingredienser

200 g gulärt (kan du ikke finde gulärt, kan du bruge andre bælgfrugter som f.eks. kikærter, røde linser og kidneybønner
1 liter vand
1 knoldselleri
2 håndfulde hasselnødder
4 små løg
olie
4 grønkål
2 æbler
salt og peber
1 håndfuld urter (fx tallerkensmækkere)

Cæsar-dressing

40 g æggeblomme
75 g ost (fx Rød Krystal fra Them Ost)
10 g dijonsennep
1 fed hvidløg
30 g æblecidereddike
100 g solsikkeolie
2 spsk vand
salt og peber


Jonas bælgfrugter