Derfor skal du spise sæsonbaseret
Selvom du oftest kan købe lige det du står og mangler i supermarkedet, uanset årstiden, er det egentlig en smule fjollet, at vi ikke udnytter de fantastiske smagfulde danske råvarer i sæson. I stedet for at købe og spise importerede råvarer fra alverdens afskygninger på kloden, burde vi tage det bæredygtige valg og støtte de lokalt producerede fødevarer vi har tilgængelige på vores egne breddegrader. Der er mange gode grunde til, hvorfor du skal spise efter råvarerne i sæson. Her har vi samlet 5 gode grunde:
- Råvarerne smager bedre og af mere, når de er i sæson
- Råvarerne er billigere, når de er i sæson, fordi udbuddet stiger og varerne ikke skal importeres
- Du er sikret friske råvarer, der er høstet mens de er modne og derfor rige på næringsstoffer
- Du sikrer at spise varieret, ved at købe forskellige råvarer året rundt
- Du gør noget godt for miljøet ved at spise råvarer i sæson, da disse ikke skal importeres ude fra vores grænser
Disse råvarer kan du spise med god samvittighed i juni
Der sker en masse vidunderlige ting i naturen når kalenderen rammer juli måned, hvor det danske landskab er fuld af liv, nye sommergrøntsager og solskin. Du kan se vores overblik over råvarerne i sæson nedenfor.
En håndfuld af vores yndlingsråvarer og - opskrifter i juli
Sommerbær
Nu hvor vi kommer længere ind i den danske sommer, begynder mange af de skønne bær at blive modne og klar til at spise. I juli måned vil du kunne finde hindbær, jordbær, blåbær, solbær, grønne hyldebær, ribs og kirsebær, og alt dette må i sandheden være smagen af sommer. Mange har de søde og syrlige bær hjemme i haven, men man kan også finde dem rundt omkring i den danske natur og selvfølgelig også i supermarkederne, og det er nu, du skal nyde dem.
Spis de friske bær som de er, eller brug dem i bagværk, desserter og salater. Ofte er det en sød og værdsat overraskelse at finde enten jordbær, hindbær eller blåbær i en salat for at bryde med det bitre. Senere på sæsonen kan du også fryse de friske bær ned og bruge dem henover året i smoothies og kager, ligesom sommerens kirsebær bliver et kærligt gensyn jul, når du finder dem i fryseren og laver hjemmelavet kirsebærsovs til rislalamanden.
Vi har samlet nogle af vores søde opskrifter med sommerens bær herunder: