Tilbage til opskrifter

Pavlova med højsommerbær

Pavlova er en helt enkelt dessertkage, men efter min smag en af de skønneste i verden. Sådan en anretning af knasende, hvinende sød marengs med et marshmallow-agtigt indre, fløjlsblødt flødeskum og bjerge af blåbær, hindbær og jordbær er et af højdepunkterne på vores sommerferier i Småland. Ribs, brombær og solbær er også gode pavlova-bær. Jordbær er fine, men de må ikke fylde for meget i det samlede bærbillede, der skal være syrligt. Og bærrene skal ikke endelig ikke sukres. Pavlovaen er i øvrigt navngivet efter en russisk ballerina og har været årsag til årelange disputter mellem Australien og New Zealand, der begge hævder at have ophavsretten til den dejlige marengskage.

Sådan gør du

Forvarm ovnen til 100º ved varmluft. Pisk æggehviderne halvstive med et par dråber citronsaft. Hæld forsigtigt halvdelen af sukkeret i, og pisk ægge- hviderne helt stive. Bland resten af sukkeret med majsstivelsen, og sigt det ned i de stive hvider. Vend det forsigtigt ind i hviderne.

Tegn et rektangel (ca. 25x30 cm) eller en cirkel (ca. 20 cm i diameter) på et stykke bagepapir. Vend det, og læg det på en bageplade. Fordel marengsen med en ske inden for stregerne. Kør skeen rund på midten, så der dannes en lille fordybning i midten.

Bag marengsbunden i 75–90 minutter med ovndøren på klem, så ovn og kage kan komme af med fugten. Jeg plejer helt enkelt at sætte en grydeske i klemme mellem ovn og låge. Se til marengsen hen mod slutningen af bagetiden, og bank forsigtigt på den for at høre, om den giver en let hul lyd fra sig – så er den færdig. Lad marengsbunden køle af, og træk papiret af den – vær forsigtig, bunden er skrøbelig, da den er blød indvendig. Læg bunden på et fad.

Pisk fløden til blødt skum med vaniljekornene, og smæk den ud over marengsbunden. Fordel bærrene oven på vaniljefløden, og server så pavlovaen for de heldige fremmødte

Tip

Marengsbunden kan bages i forvejen, men den tåler ikke fugt, så opbevar den i en tætsluttende beholder, f.eks. en stor frysepose. Den færdige pavlova holder sig til næste dag i køleskabet. Jeg har ikke prøvet det, men jeg har en fornemmelse af, at der kan være stor kvalitet i at banke en rest pavlova sammen ved hjælp af foodprocessorens pulsknap og dernæst vende massen ned i en blød vaniljeis.

Ingredienser

Marengsbund

3 æggehvider
2 dråber citronsaft
180 g sukker
1 tsk majsstivelse

Fyld

2 dl piskefløde
1 vaniljestang (kornene herfra)
500 g friske, blandede bær

Find opskriften i Meyers kager

Find bogen her