De vidunderlige rabarber
Rabarber er måske nok forårets sureste bebuder, men også den, der allerbedst kan forsøde en middag i sæsonen.
Kogt til kompot eller saft, bagt, fyldt i en kage eller trifli – det er sådan, vi elsker rabarber. Botanisk set er rabarber ikke en frugt, men en grøntsag, men det er i det søde køkken, vi bruger den allermest. Og så selvfølgelig som sødt tilbehør til f.eks. kylling eller hornfisk i form af rabarberchutney eller rabarberkompot, der er sødet med lettere hånd end en dessertkompot.
Der findes en rigdom af sorter med forskellige smagskarakterer, selvom det desværre er sjældent, den mangfoldighed kommer til udtryk der, hvor du køber dine rabarber eller rabarberplanter. Men spørg dig gerne for – måske kan vi ændre på det.
Har du lyst til at parfumere rabarber, kan du bruge den vilde urt skovmærke eller geranium fra vindueskarmen eller haven – kog blot nogle blade med i kompotten eller saften.
Krydret rabarberchutney
Forårets rabarber bliver nemt til en omgang dejlig, krydret rabarberchutney, som er skønt tilbehør til dine simreretter, bagte grøntsager eller en svinekotelet.
Chutneyen kan spises med det samme eller opbevares i køleskabet i 2-3 uger.
Rabarberclafoutis
Rabarber markerer for alvor afskeden med vinteren, hvor vi har måtte ty til mandler, chokolade, citrusfrugter og gamle æbler og pærer, når vi ville lave dessert. De allerførste rabarber er nemlig en himmerigsmundfuld i årets første frugtdesserter eller som tilbehør til en stegt kylling.
Selv er vi ret begejstrede for denne rabarberclafoutis, som er en slags nordisk version af den klassiske, franske dessert - de syrlige rabarber giver god modspild til den milde dej.