Tilbage til opskrifter

Koldskål med rabarber og knas

Den klassiske opskrift i en version med rabarber og knas. Du kan enten lave den old school, eller i en version som fromage.

Få maden leveret til påskefrokosten. Menuen er hjemmelavet fra top til bund og klar til servering hjemme hos dig.

Se årets påskemenu her

Sådan gør du

Klassisk koldskål

Pisk æggeblommer og sukker helt hvidt, til sukkeret er opløst.

Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og pisk dem i æggesnapsen. Tilsæt kærnemælk, tykmælk, citronskal og citronsaft til æggesnapsen, og rør grundigt, så alle ingredienserne bliver godt blandet – så har du en forrygende koldskål.

Fromage koldskål

Udblød husblassen i koldt vand. Varm fløden op. Knug vandet ud af husblassen, og smelt den i den varme fløde under omrøring.

Pisk fløde-husblasblandingen i koldskålen, og fordel så massen i 6 dybe tallerkner, og lad dem stå i køleskabet, til de har sat sig – det tager ca. 1 ½ time.

Bagte rabarber

Varm ovnen op til 150°. Gør rabarberne i stand. Skær toppen af og rens foden, som er den mest delikate bid af rabarberen. Skær rabarberne i mindre stykker, og vend dem sammen med sukkeret. Fordel dem i ét lag i et ildfast fad. Bag dem 15-20 minutter, til de er møre, uden at de mister formen (lad endelig være med at rode for meget rundt i dem efter de første 5-10 minutter i ovnen). Hold øje med dem, de skifter forholdsvis hurtigt konsistens.

Rarbarberkompot

Rens rabarberne og fjern bund og top. Skær dem i mindre stykker (ca. 2 cm), og kom dem i en gryde med sukker og vanilje. Kog rabarberne, til de er møre, men ikke udkogte! Det tager ca. 8-10 minutter. Fisk vaniljestangen op, og smag til med citronsaft. Sæt kompotten i køleskabet.

Ristede havreflager

Rist havregrynene let på en tør pande, til de er gyldne og sprøde. Tilsæt honning, smør og salt, og rør godt rundt, så havregrynene bliver jævnt karamelliserede. Giv dem et par et par minutter på panden, og kom dem så over på en bakke med bagepapir og afkøl dem.

Kammerjunker

Kom smør, vaniljesukker og sukker i en foodprocessor, og kør det godt sammen. Kør ægget i massen, og tilsæt så mælken. Sigt til sidst mel, bagepulver og salt i dejen, tilsæt revet citronskal, og kør dejen sammen.

Læg dejen på et melet bord, del den i 4 stykker, og tril dem til ca. 10 cm lange pølser. Skær pølserne ud i 1 cm brede stykker, og sæt dem på bageplader med bagepapir. Hold lidt afstand imellem kuglerne, der flyder ud til kammerjunkerstørrelse under bagningen.

Bag kammerjunkerne ved 180° i ca. 12-15 minutter, til de er gyldne og sprøde.

Ingredienser

Koldskål

½ dl pasteuriserede æggeblommer
1 vaniljestang
150 g sukker
5 dl kærnemælk
5 dl tykmælk
1 usprøjtet citron
5 blade husblas
1 dl fløde

Bagte rabarber

1 kg rabarber
250 g sukker

Rarbarberkompot

600 g rabarber
200 g rørsukker
½ vaniljestang
1 citron

Ristede havreflager

200 g havregryn
4 spsk honning
10 g smør
1 knivspids salt
1 spsk finthakket estragon

Kammerjunker

125 g smør
1 spsk vaniljesukker
50 g sukker
1 æg
½ dl mælk
250 g hvedemel
½ spsk bagepulver
½ usprøjtet citron
1 knivspids salt