Den internationale pandekagedag

13. februar 2023 er det den internationale pandekagedag. Traditionen tro falder dagen altid på den første tirsdag efter fastelavnssøndag, også kendt som 'Hvide tirsdag'.

Selvom fejringen lyder som et nyligt opspundet fænomen, er det en gammel tradition fra den gang, hvor kristne fastede 40 dage op til påske og ikke måtte spise søde sager undervejs. Derfor brugte man alle de 'hvide' ingredienser som mel, sukker og mælk til pandekager, for at tømme ud blandt fristelserne inden fasten - deraf 'hvide tirsdag'.

Selvom dagen måske ikke har rodfæstet sig hos danskerne i udpræget grad, markeres den i stor stil verden over. Og hvorfor ikke tage del i pandekagefesten og sætte en stor stak pandekager på bordet i dag - måske både af den salte og søde slags?

Læs med nedenfor når vi i anledning af dagen viser dig en række opskrifter på pandekager af både dessertversionen og de salte slags, der udgør en nem aftensmad.

 • Pandekagens dag

  Kærnemælkspandekager

  Opskrift

  Tykke kærnemælkspandekager, der er skønne mens de er lune, med marmelade, sirup og frisk frugt til. Du kan også erstatte halvdelen af hvedemelet med fuldkornshvedemel og fjerne sukkeret, og så har du en himmelsk madpandekage.

  Opskrift

VORES MARMELADER

Smag vores serie af marmelader sammen med dine lune pandekager. De er fyldt med fine bær og frugter, som vi har smagt til med urter og blomster, og så er alle varianter kogt med sukker og tilsat citron for at fremme aromaerne og holde sukkeret i skak. Marmeladerne har et højt frugtindhold og indeholder ikke tilsætningsstoffer af nogen art. 

Varianterne lige nu består af solbærmarmelade, jordbær-rabarbermarmelade og stikkelsbærmarmelade.

Du finder marmeladerne på hylden i din lokale Kvickly, SuperBrugsen og på nemlig.com og Wolt samt i alle Meny-butikker. 

Læs mere

PANDEKAGEDAGENS OPRINDELSE

Pandekagedagen har rødder helt tilbage til den gamle kristne tradition, hvor man tirsdagen efter fastelavn begyndte at faste i 40 dage frem til påsken. Inden fasten begyndte, markerede man det med fest og spisning, da det i fastedagene op til påsken blandt andet ikke var tilladt at spise sukker, æg og mælk. Efter fastelavnssøndag- og mandag kom ”hvide tirsdag”, hvor man en sidste gang kunne spise mel, æg, mælk og sukker.

Dagen fik deraf navnet, fordi de fleste af de råvarer man spiste netop, var hvide. Mærkedagen er blevet særligt populær i de engelsktalende lande, hvor den kaldes ”Pancake Day”, men traditionen og fejringen finder også sted i flere katolske lande. Alt efter hvor man befinder sig i verden, kaldes dagen både ”Pancake Day”, ”Shrove Tuesday” eller ”Mardi Gras”, som er fransk for ’fed tirsdag’, og som altså har referencer til de råvarer, man spiser på dagen.

 • Pandekagens dag

  Boghvedepandekager

  Opskrift

  Boghveden er med sin milde nøddeagtige smag rigtig god i pandekager. Opskriften her er en ekstra simpel madpandekage, som du kan spise med det fyld, du har lyst til. I opskriften viser vi dig også, hvordan du kan strække dette udgangspunkt til en luftig blini eller en skøn dessertpandekage.

  Opskrift
 • Det søde køkken

  Chokoladepandekager med chokoladesovs

  International pandekagedag

  Skal selvforkælesen nå nye højder, skal man forsøge sig med denne opskrift. Her byder vi på klassiske pandekager, der lige bliver løftet et nøk op af lidt god kakao i dejen og en kraftig chokoladesovs. Skal det være ekstra syndigt, er en kugle vaniljeis kronen på værket.

  Opskrift

PRØV VORES MEL

Gå på opdagelse i vores varianter af økologisk mel, og brug dem i dine pandekager. Du kan variere, som du har lyst og for eksempel prøve med almindeligt hvedemel, ølandshvede eller type 00. Vores mel kommer udelukkende fra økologiske korn dyrket i Norden, primært Danmark, og det er værd at forsøge sig med, for der er bestemt forskel på kvaliteten af mel.  

Du finder vores mel i udvalgte Kvickly, Dagli'Brugsen og SuperBrugsen samt på nemlig.com.

 • Det salte køkken

  Kartoffelpandekager med karamelliserede løg black bean-sauce og rygeostcreme

  Pandekagens dag

  Pandekagerne her er inspireret af norske lefser, som er bløde, flade kartoffelbrød. Fyldet her scorer højt på umami takket være både den fermenterede black bean-sauce, rygeosten og de karamelliserede løg. Det er svært at angive den præcise mængde mel, der skal i pandekagedejen, da det afhænger af kartoflerne. Gå efter en fast og elastisk, men ikke klistret dej.

  Opskrift
 • Det salte køkken

  And i pandekager

  International pandekagedag

  Brug denne opskrift og inkorporer pandekagerne i din aftensmad. Her får man bløde pandekager med sprøde grøntsager, krydderurter og asiatiske saucer, og det er en lækker måde at bruge eventuelle rester af and på. Serveringen er kinesisk inspireret og vil med stor sandsynlighed blive en ny favorit, hvis du først kaster dig ud i det. Fyld pandekagerne ved bordet.

  Opskrift
 • Kikærtepandekager med mild kartoffelcurry

  Det salte køkken

  Kikærtepandekager med mild kartoffelcurry

  International pandekagedag

  I denne opskrift skal man bruge kikærtemel, og det er værd at stifte bekendtskab med, hvis man ikke har prøvet det før. Kikærtemelet giver de her meget enkle pandekager en virkelig god smag. De kan fungere som madpandekager i alle sammenhænge – men her laves de som tilbehør til en enkel indisk inspireret curry med kartofler og kokos.

  Opskrift
 • Chiapandekager med jordbær og estragonsukker

  Det søde køkken

  Chiapandekager med frisk frugt og estragonsukker

  International pandekagedag

  Pandekagerne her er en favorit til søndag morgener. De har en saftig konsistens og en mild smag, der gør dem velegnede til både morgenmad, dessert og madpandekager – hvis du til sidstnævnte dropper vaniljen og skruer ned for sukkeret. Pandekagerne er ovenikøbet veganske, så alle kan være med her.

  Opskrift