Teknikken er elsket og anvendt verden over, som konservering, som smagsgiver og som en mulighed for at berige vores dagligdag med nye spændende smage. Særligt i Østeuropa, Mellemøsten og Asien har det gennem årtusinder været almindelig praksis at sylte råvarer ved at fermentere dem, så de kunne holde sig vinteren over.
Ved fermentering forlænger man madens holdbarhed samtidig med, at man udvikler smagen i madvaren. På den måde kan man sige, at råvarerne ikke mister smag og næring som eksempelvis ved frysning, men faktisk bliver bedre og mere komplekse i smagen af fermenteringsprocessen. På den måde er fermentering en af de mest kraftfulde og sikre processer til forarbejdning af fødevarer.
Samtidig er der flere sundhedsmæssige fordele ved at bringe fermenterede råvarer ind i måltider - fermentering øger nemlig frigivelsen af vitaminer og mineraler, da mælkesyrebakterierne nedbryder plantecellerne på en måde der gør, at vitaminerne nemmere optages i tarmen.
Fermenteringen leverer et fantastisk resultat, og metoden er meget nem at gå til, selvom den dog kræver lidt tid. At tilføre sine måltider flere fermenterede råvarer, er også en god måde at få bragt mere umami og power ind i smagsoplevelsen. Og husk på, at flere af de råvarer, vi spiser til daglig faktisk allerede er fermenterede – tænk på kaffe, syrnede mælkeprodukter, tørrede skinker, soya, vin, cider, ost og mange flere, for ikke at nævne surdejen, hvor der også er tale om en fermenteringsproces.
Så find syltekrukkerne frem og vær med, når vi viser dig en håndfuld opskrifter, som forhåbentlig kan inspirere dig til at gå på opdagelse i fermenteringens univers.