Tilbage til opskrifter

Fermenteret kål med hvidløg og chili

Fermentering betyder simpelthen gæring, og det er en helt naturlig proces, der har været brugt i årtusinder til at forarbejde og bevare fødevarer. Yoghurt, kaffe, te, vin, ost og mange pølser er fermenterede uden at vi tænker over det. Fermenteret kål har f.eks. været brugt i generationer herhjemme. Brug det som tilbehør til grønsagsretter eller kødretter, som et syrligt modspil.

Sådan gør du

Snit hvidkål fint og kom i en skål. Tilføj salt. Ælt kålen grundigt med hænderne, og pres saften ud. Cellevæggene i kålen skal brydes, så det skal have en ordentlig tur. Hak derefter hvidløg og chili fint og vend med kålen. Pres det hele godt sammen i en glas- eller plasticbeholder, hvor kålen kan ligge dækket i egen væske. Den skal være dækket af væske. Så kan den anaerobe fermentering (en gæring uden ilt) gå i gang. Sæt låg på beholderen, og stil surkålen til gæring ved stuetemperatur. Smag løbende på kålen. Skal den have mere salt? Hvordan udvikler smagen sig? Husk, smagen ændrer sig løbende i takt med dannelsen af mælkesyren. Efter 2 til 3 dage er processen godt i gang, og mælkesyren kan duftes og smages. Det vil ligeledes boble i overfladen. Kålen kan spises fra starten af processen, eller efter et par dage, når den har fået noget syrlighed, eller du kan lade den gære videre i en uge eller mere. Smag på den løbende. Når kålen har gæret i et par uger, vil den som regel være færdiggæret. Den smager og dufter syrligt og er blevet bleg i farven. Sæt den i køleskabet med låg på, og den kan holde sig i 6 måneder.

Ingredienser

½ kg hvidkål
1 ½ tsk salt
1 fed hvidløg
1 rød chili