Tilbage til opskrifter

Fermenteret kål med hvidløg og chili

Fermentering betyder simpelthen gæring, og det er en helt naturlig proces, der har været brugt i årtusinder til at forarbejde og bevare fødevarer. Yoghurt, kaffe, te, vin, ost og mange pølser er fermenterede uden at vi tænker over det. Fermenteret kål har f.eks. været brugt i generationer herhjemme. Brug det som tilbehør til grønsagsretter eller kødretter, som et syrligt modspil.

Lær at bage kanelsnurrer og andet bagværk på Meyers Bageskole

Se alle vores bagekurser her

Sådan gør du

Snit hvidkål fint og kom i en skål. Tilføj salt. Ælt kålen grundigt med hænderne, og pres saften ud. Cellevæggene i kålen skal brydes, så det skal have en ordentlig tur. Hak derefter hvidløg og chili fint og vend med kålen. Pres det hele godt sammen i en glas- eller plasticbeholder, hvor kålen kan ligge dækket i egen væske. Den skal være dækket af væske. Så kan den anaerobe fermentering (en gæring uden ilt) gå i gang. Sæt låg på beholderen, og stil surkålen til gæring ved stuetemperatur. Smag løbende på kålen. Skal den have mere salt? Hvordan udvikler smagen sig? Husk, smagen ændrer sig løbende i takt med dannelsen af mælkesyren. Efter 2 til 3 dage er processen godt i gang, og mælkesyren kan duftes og smages. Det vil ligeledes boble i overfladen. Kålen kan spises fra starten af processen, eller efter et par dage, når den har fået noget syrlighed, eller du kan lade den gære videre i en uge eller mere. Smag på den løbende. Når kålen har gæret i et par uger, vil den som regel være færdiggæret. Den smager og dufter syrligt og er blevet bleg i farven. Sæt den i køleskabet med låg på, og den kan holde sig i 6 måneder.

Ingredienser

½ kg hvidkål
1 ½ tsk salt
1 fed hvidløg
1 rød chili