Tilbage til opskrifter

Fermenterede gulerødder og gulerodspure

  • Fermenterede gulerødder og gulerødspure

Fermenterede gulerødder og gulerodspure på sprødt hvedebrød med kørvel og ramsløg. De sprøde brød har godt tryk på smagen, og er perfekte som en snack, som tilbehør til suppe eller som et let måltid.

Sådan gør du

Gulerodspure

Skræl gulerødderne, og skær dem i mindre stykker. Kom dem i en gryde sammen med hvidløgsfeddet og skal af en halv citron, skåret i strimler med en tyndskræller. Hæld vand på, så det lige dækker, og kog gulerødderne møre. Si vandet fra, men gem det.

Blend gulerødder, hvidløg og citronskal sammen med citronsaft og det meste af olivenolien. Juster konsistensen med lidt mere olie – du behøver ikke bruge det hele – og evt. lidt af kogevandet fra gulerødderne. Smag pureen til med salt og masser af sort peber.

Pensl de fire skiver brød med lidt olivenolie, og bag dem sprøde ved 200° i 3-4 minutter.

Tag brødene ud af ovnen, og fordel gulerodspureen på dem. Giv brødene 5-6 minutter mere i ovnen. Skyl imens forårsløgene, og snit dem i tynde ringe. Skyl urterne, og slyng dem tørre i en salatslynge eller et viskestykke.

Top de bagte brød med fermenterede gulerødder, forårsløg og krydderurter, og krydr med salt og peber. Slut evt. af med et lille dryp olivenolie.

Fermenterede gulerødder

Skrub gulerødderne. Opløs saltet i vandet, og tilsæt hakket chili og hvidløg. Hæld lagen over gulerødder l i en plastikbeholder. Sørg for, at grøntsagerne bliver under lagen, evt. ved at holde dem fast med en lille tallerken. Stil beholderen ved stuetemperatur.

Lad grøntsagerne fermentere i 5-7 dage. Let lidt på låget undervejs, så den CO2, der dannes ved fermenteringen, kan slippe ud.

Gulerødderne er færdige, når de er godt syrlige. Vil du være helt sikker, kan du måle pH-værdien med pH-strips. Værdien skal ligge under 4.

Skold et patentglas, og fyld de fermenterede grøntsager i glasset. Læg låg på, og opbevar dem i køleskabet, hvor de kan holde sig i månedsvis.

Du skal bruge 100 g fermenterede gulerødder i denne opskrift.

Tip

Du kan bruge dit daggamle hvedebrød, og pureen fungerer godt med rester af kogte rodfrugter, så det er også en god resteret. Har du ikke fermenterede gulerødder på hylden, så brug blancherede friske gulerødder, og vend dem med lidt eddike og salt.

Ingredienser

Gulerodspure

400 g gulerødder
1 fed hvidløg
1 usprøjtet citron skal og saft herfra
3 dl olivenolie
4 skiver koldhævet hvedebrød
1 forårsløg
1 håndfuld krydderurter , f.eks. ramsløg og kørvel
friskkværnet peber

Fermenterede gulerødder

200 g gulerødder
1 frisk rød chili
2 fed hvidløg
20 g salt
5 dl vand

Find opskriften i Meyers Grøn Mad

Find bogen her