Gå efteråret i møde med svampejagt i skoven

Når sensommeren lægger sig over Danmark, er det tid til at drage mod skovene, der sitrer af liv i kronerne for oven og i jordbunden under os. Det er tid til bærsamleri, æblerov og ikke mindst svampejagt. For lige nu kan du komme helt tæt på en af vores yndlingsråvarer i sæson - svampen.

Vi kender de gængse spisesvampe; den almindelige markchampignon, de fine kantareller, den trevlede østershat eller den milde Karl Johan. Men har du hørt om Birke skørhat, Foranderlig skælhat, Stor kæmpeparasolhat eller Violet hekseringshat? Listen er lang og fælles for dem alle er, at de er spiselige og ofte smager bedre, end deres navn antyder. 

Læs med, når vi dykker ned i svampenes mangfoldige, fascinerende og ikke mindst særdeles velsmagende univers.  Vi stiller helt skarpt på de mange sorter, og vi undersøger, hvordan svampene bliver til umamibomber i køkkenet og giver vores bedste tips til, hvordan du tilbereder dem. Spisesvampe er at finde i danske skove året rundt, men ifølge Naturstyrelsen er det mellem august og oktober, at du finder flest!

Uanset om du selv har fundet svampene eller køber dem i supermarkedet, så er der sikkerhed for god velsmag og umami, når du går i køkkenet med svampe på ingredienslisten. Svampe er en alsidig råvare og kan både bages, steges, tørres og syltes og derigennem frembringe forskellige udtryk, som passer lige til din ret. Deres næsten kødagtige konsistens gør dem oplagte i det grønne køkken, hvor de er en oplagt kilde til fylde og god smag. I en suppe, tærte, risotto eller flødestuvet på brød - mulighederne er mange, og vi håber at du bliver inspireret af vores forslag nedenfor. 

  • KEND DINE SPISESVAMPE

    Vi har fundet 4 populære spisesvampe, som du kan finde i de danske skove netop nu. Lær dem at kende lige her:

    Kantarellen er en populær orangegul spisesvamp og findes i flere afskygninger. Kantareller er ofte små og hvælvet med en bølget kant. Den er udbredt i nåle- og løvskove og findes især der, hvor jorden er lidt sur og åben.

    Spiselig Rørhat er også kendt som Karl Johan finder du i løv- og nåleskove og er kendetegnet med sin brunlige overflade og tykke stok.
    Mark-champignon ligner dem, du finder i supermarkedet og er en mindre gråhvid svamp, som er almindelig at finde på ikke-gødede græsplæner og græsmarker.

    Den store trompetsvamp ser ikke særligt indbydende ud med sin gråsorte farve. Det er dog en glimrende spisesvamp, som dufter krydret og ofte vokser i løvskove.

  • TAG PÅ SANKE-SVAMPETUR

    Vil du på svampetur, så forsyn dig også med en god svampebog, og gå kun efter spiselige svampe, du er helt sikker på, du kan genkende

    Kig f.eks. efter de eftertragtede kantareller, der med deres karakteristiske tragtform og gyldne farve er svære at forveksle med giftige svampe. Hjemme i køkkenet kan du stege svampene, bruge dem i bouillon, hvor de giver fornem karakter, stuve dem og spise dem på ristet hvedebrød. Eller du kan tørre dem i varmluftsovn ved 60° i en time eller halvanden og gemme dem til supper, sovs og gryderetter. Vilde svampe smager bedre end dyrkede, og meget tyder på, at vilde råvarer generelt også indeholder flere sunde indholdsstoffer, vitaminer, mineraler og fedtsyrer.

Kantarellen er ca. 2-10 cm høj og er kendetegnet ved dens æggegule farve, abrikosagtige duft, tragtformet facon og bølgede hat. Svampen kan findes helt frem til november, hvor den kun vokser i forbindelse med træer - oftest ved eg, birk og fyr og er talrigest på fattig jordbund med passende sur jord. Pluk kantarellen forsigtigt, skær roden af, og grovrens den på stedet. Rens den færdig hjemme uden brug af vand – det opløser smagsstofferne.

3 GODE HUSKEREGLER