Vi har samlet en stribe hverdagsklassikere, som er nemme og hurtige at lave på maks. 20 minutter

Kærligheden og lysten til at lave mad er vigtig, også fordi madlavning i dag ikke længere er en nødvendighed. Og spise det skal vi - hver dag skal der aftensmad på bordet - helst gerne noget, som familien holder af, som er relativt sundt og som kan komme på bordet i en fart. Derfor kan det være en god idé at opbygge et opskriftkartotek af hverdagsfavoritter, som du selvsikkert kan kaste dig over i en travl hverdag - og gerne en håndfuld til hver sæson, så du kan gribe i de grøntsager, frugter og bær, som årstiden kaster af sig.

Intet er mere ærgerligt, end hvis du dropper at lave en opskrift, fordi du mangler en ingrediens eller to. Langt det meste kan skiftes ud med noget andet, og meget kan undværes.

 • Hurtige hverdagsretter

  Auberginedaal

  Med spinat og æbleraita

  At have en god opskrift på daal i repertoiret er guld værd. Det er en nem måde at få et varmt, sundt og grønt måltid på bordet i en fart. Her bruger vi auberginer, som får en næsten kødagtig fylde og konsistens. Spis din daal som et måltid i sig selv med brød til, eventuelt fladbrødene nedenfor, eller bare et groft hvedebrød. Du kan også supplere med kogte ris.

  Opskrift
 • Hurtige hverdagsretter

  Fladbrød

  Med nem urteolie

  Hurtige, hjemmebagte fladbrød klæder aftensmåltider med indisk, mellemøstligt eller mexicansk islæt. Med lidt
  hummus og en enkel salat bliver de til et simpelt måltid i sig selv. Her topper vi dem med en grov urteolie, men de
  fungerer også fint uden.

  Opskrift

LAV MAD TIL FLERE DAGE

Det kan være lige så tidskrævende, som det er sjovt at lave mad. Når du går i køkkenet, kan du derfor lige så godt få noget ud af din indsats – som når en enkel tur ved komfuret giver mad til flere dage, og når du bruger dine rester. Mange retter er mindst lige så gode, når de varmes op dagen efter.

Spis æggekagen kold til frokost, og husk at plukke kyllingeskroget grundigt til kyllingesalat. Hvis du kaster dig ud i at koge kompot af bær, så lav så stor en portion, at du har nok til at fryse ned eller gemme på glas i køleskabet. Så kan du diske op med trifli eller rødgrød på et øjeblik de følgende uger.

Her deler vi derfor 5 nemme livretter, du kan lave på under 30 min.

 • Hurtige hverdagsretter

  Stjerneskud

  Med asparges, stenbiderrogn og avokado

  Der er masser at elske denne klassiker for med dens overdådige kombination af paneret og dampet fisk, rejer, asparges og andet godt. Det er frokostmad, når det er allerdejligst, og der er ingen grund til ikke at kaste sig ud i det derhjemme.

  Opskrift

Det har mange fordele og få ulemper at have råvarernes sæsoner i tankerne, når du køber ind og laver mad. Når råvarerne er i sæson, smager de bare bedre. Det gavner både din pengepung, din smagsoplevelse og miljøet, hvis du skæver til årstiden, når du køber ind.

BRUG SMAGSKOMPASSET I KØKKENET

Når du spiser og synes, at maden smager skønt, er det fordi, den fungerer på i hvert fald tre planer: konsistens, aroma og smag. Velsmagen starter, ikke overraskende, med valget af gode råvarer.

Laver du mad efter en opskrift, vil tilberedningsprocessen
i det store hele være fastlagt. Det som imidlertid er meget vanskeligt at præcisere i opskriften, men som har forbavsende stor betydning for rettens velsmag, er den tilsmagning, der altid bør finde sted, inden du serverer maden. Tilsmagningen handler om at koncentrere og balancere grundsmagene op imod hinanden, og evt. om at løfte smagsoplevelsen yderligere
med aromatiske og stærke ingredienser.

Helt lavpraktisk handler det om at smage på maden, og tilsætte lidt af det, du synes, der mangler.

 • Hverdagskøkkenet

  Dampede muslinger

  Med spaghetti og persille

  Blåmuslinger ind i hverdagskøkkenet! De er ikke dyre, de er lette og hurtige at tilberede, og et par gode håndfulde giver
  masser af smag. De er også nemme at håndtere og tilberede – som i denne enkle pastaret. Vi har brugt hvidvin, fordi det klæder muslingerne godt. Lidt æblemost sammen med et dryp eddike eller citronsaft kan også gøre det.

  Opskrift
 • Hverdagskøkkenet

  Hverdags-fish-and-chips

  Med tatarsauce

  Her får du sprød paneret torsk, gyldne kartofler og en god dyppelse uden at skulle i gang med frituregryden. Vi panerer fisken i rasp her. Det er nemt og lader fisken fylde mere i spiseoplevelsen end panering i dej. Du kan også lave en traditionel øldej – som helt sikkert vil være umagen værd.

  Der er mange måder at lave dej til at panere fisk i. Her er en enkel metode, der giver en luftig og velsmagende dej. Lav den i allersidste øjeblik, når olien er ved at være varm, og du er klar til at stege.

  Sådan gør du: Kom 250 g hvedemel i en skål sammen med 2 tsk. bagepulver og ½ tsk salt. Pisk en iskold pilsner i melet, til der ikke er klumper i. Dyp fisken i dejen, og kom den direkte på panden. Steg og håndter fisken som i opskriften

  Opskrift

WEEKENDRETTER

Ambitionsniveauet handler normalvis om, hvorvidt du er i køkkenet en almindelig tirsdag eller i en weekend eller ferie. Med lidt god planlægning vil vi dog vove den påstand, at hverdagen også kan give plads til langsom madlavning som brødbagning, syltning og simreretter, der passer sig selv, mens du ordner andre ting. Retter, hvor god tid til at lade maden simre, boble, bage eller riste bliver belønnet med stor smag i den sidste ende.