Derfor skal du spise sæsonbaseret
I dag kan man få alle slags frugter og grøntsager hele året rundt, fordi vi får mange af vores fødevarer fra Sydeuropa eller Sydamerika. Det kan gøre det svært at gennemskue, hvornår de enkelte råvarer er i højsæson. Alligevel er der en stor smagsmæssig forskel på en dansk frilandstomat i august og en spansk drivhustomat i februar. Men udover smagen giver det også en naturlig variation i måltiderne og noget at glæde sig til, når vi lader råvaresæsonerne bestemme, hvad vi spiser.
Her er 5 gode grunde til at spise efter sæsonen:
- Det giver variation i måltiderne året igennem, så naturens gang viser sig på tallerkenen.
- Råvarerne smager af mere, og de er flottere og mere saftige.
- Du får friske råvarer, der er høstet, mens de er modne, og derfor rige på næringsstoffer.
- Du minimerer klimaaftrykket fra transport.
- Der kan være penge at spare i højsæsonen for en råvare.
Disse råvarer kan du spise med god samvittighed i marts
Du har nok allerede fået øje på de allerførste grønne skud, der pibler op af jorden, men forårsbebuderne tæller også stenbiderrogn, muslinger og østers. Du kan se vores overblik over råvarerne i sæson nedenfor:
En håndfuld af vores yndlingsråvarer og -opskrifter i marts
Porre
Den lange, hvide stilk med de grønne blade, bedre kendt som porren, er en del af løgfamilien, der med sin milde og sødmefulde smag har været en fast bestanddel af køkkener verden over i årtusinder. Herhjemme er porren, sammen med kartoflen, en af de mest dyrkede grøntsager i de danske haver og spiller en central rolle i mange klassiske danske retter.
Porren bidrager med en let løgsmag, der gør den ideel i et væld af retter som supper og tærter til gryde- og pastaretter, og så er det en utrolig alsidig grøntsag, der kan tilberedes på et utal af måder - den kan både bages, steges, dampes, stuves og koges.
En af porrens store fordele er dens lange sæson. Den er nemlig i sæson det meste af året, kun afbrudt af de tidlige sommermåneder som maj og juni, hvor den ikke er i sæson.
Udover sin alsidighed og delikate løgsmag er porren også yderst nærende. Den er nemlig utrolig rig på vitaminer som K, C og B6 samt mineraler som jern og folat. De fleste af næringsstofferne sidder i de grønne blade, så det er bare med at bruge hele porren i madlavningen.