Derfor skal du spise sæsonbaseret
Selvom du oftest kan købe lige det, du står og mangler i supermarkedet, uanset årstiden, er det egentlig en smule fjollet, at vi ikke udnytter de fantastiske smagfulde danske råvarer i sæson. I stedet for at købe og spise importerede råvarer fra alverdens afskygninger på kloden, burde vi tage det bæredygtige valg og støtte de lokalt producerede fødevarer, vi har tilgængelige på vores egne breddegrader. Der er mange gode grunde til, hvorfor du skal spise efter råvarerne i sæson. Her har vi samlet 5 gode grunde:
- Råvarerne smager bedre og af mere, når de er i sæson
- Råvarerne er billigere, når de er i sæson, fordi udbuddet stiger og varerne ikke skal importeres
- Du er sikret friske råvarer, der er høstet, mens de er modne og derfor rige på næringsstoffer
- Du sikrer at spise varieret ved at købe forskellige råvarer året rundt
- Du gør noget godt for miljøet ved at spise råvarer i sæson, da disse ikke skal importeres udefra vores grænser
Disse råvarer kan du spise med god samvittighed i marts
Du har nok allerede fået øje på de allerførste grønne skud, der pibler op af jorden, men forårsbebuderne tæller også stenbiderrogn, muslinger og østers. Du kan se vores overblik over råvarerne i sæson nedenfor:
En håndfuld af vores yndlingsråvarer og -opskrifter i marts
Stenbiderrogn
I forårets tidlige måneder er den 'danske kaviar' også bedre kendt som stenbiderrogn i sæson. Stenbiderrogn er en sand delikatesse, der med sine svagt transparente, sarte, lyserøde perler signalerer, at foråret for alvor træder for døren.
I løbet af året kan man nemt komme til at glemme spisen, men kun fordi rognen er i sæson i forholdsvis kort tid. Derfor skal du også være hurtigt ude, hvis du skal nå at nyde den friske stenbiderrogn, der allerede i løbet af april måned tynder ud hos fiskehandleren.
Ligesom andet rogn kan stenbiderrogn også betragtes som naturens 'superfood', for spisen er nemlig utrolig rig på både A, D og K2-vitaminer, der især er vigtige i de lange overskyede måneder. Udover at være rig på vitaminer, er de eksploderende sprøde perler også utrolig velsmagende. Den sarte rogn bidrager med en skøn frisk smag af havet og en diskret naturlig sødme.