Tilbage til opskrifter

Svineskank med brændenælder, kartofler og ramsløgssalsa

  • Svineskank med brændenælder, kartofler og ramsløgssalse

Her er vi i krydsfeltet mellem en suppe og en sammenkogt ret – for så vidt en lidt mindre tung version af gule ærter. Med brændenælder og ramsløg fra nærmeste skovbryn og kartofler i stedet for tørrede ærter.

Sådan gør du

Dagen før

Gnid lidt salt ind i skankene, især på det blottede kød – ca. 1½ tsk. på hver skank. Dæk skankene til, og sæt dem i køleskabet til dagen efter.

På dagen

Læg skankene i en ovnfast gryde. Pil løg og hvidløg, og snit dem groft. Skær bacon i små tern. Pluk persillen fra stilkene, og bind et stykke snor om stilkene. Tænd ovnen på 140-150°. Kom løg, hvidløg, bacon, æblemost, æbleeddike, honning, laurbærblade, peber og persillestilke i gryden.

Tilsæt vand, så skankene lige netop er dækket. Skræl kartoflerne, skær dem ud i grove tern, og kom også dem i gryden. Sæt gryden med låg i ovnen, og braiser skankene i 3-3½ time. Tag låget af gryden i den sidste time – vend kødet en gang undervejs, så det bliver brunet på begge sider. Væsken skal nu være reduceret til det halve og gerne være let jævnet af kartoflerne. Smag til med salt, peber og evt. lidt honning og æbleeddike.

Ramsløgssalsa

Skyl ramsløg og persille, og tør dem i en salatslynge eller et viskestykke. Kom urterne, brødet, nødderne, olien og honningen i en foodprocessor eller blender. Kør salsaen, til den er sammenhængende, men stadig grov. Smag til med salt og peber.

Ved servering

Skyl brændenælderne i vand, og del dem i mindre stykker. Vend dem ned i den varme ret, lige før du skal spise. Server suppen i dybe tallerkner med ramsløgssalsa på toppen og en sidetallerken til brød og pluk af skankekødet.

Tip

Bring gryden til kogepunktet på komfuret, inden den sættes i ovnen – det sparer lidt tilberedningstid. Du kan i øvrigt udskifte kartoflerne med en hvilken som helst type perlekorn og få en anden og lige så spisværdig version af retten.

Ingredienser

Braiserede skanke

2 store svineskanke (ca. 2 ½ kg i alt)
3 tsk fint salt
3 løg
4 hvidløg
100 g bacon
1 l æblemost
1 dl æbleeddike
1 spsk honning
3 laurbærblade
1 knivspids friskkværnet sort peber
Persillestilke af ½ bundt persille
1 ⅕ kg kartofler
3 håndfulde topskud af brændenælde

Ramsløgssalsa

4 håndfulde ramsløg
½ bundt persille
1 skive frisk hvedebrød uden skorpe
50 g hasselnødder
2 dl koldpresset rapsolie
1 tsk honning

Desuden

Havsalt
Friskkværnet peber

Find opskriften i Meyers Simremad

Find bogen her