Tilbage til opskrifter

Nico's kartoffelpizza med ramsløgspesto

Vores køkkenchef, Nico Danielsen, giver her sit bud på en sprød og himmelsk pizza. Den hjemmelavede pizzadej bliver toppet med tynde kartoffelskiver, mozzarella og ramsløgspesto.

Sådan gør du

1A. DEJ ÆLTET I HÅNDEN

Find en stor skål frem. Hæld vandet i skålen og opløs gæren og heri.

Bland de to typer mel i vandet og begynd at ælte dejen med hænderne.

Hæld dejen ud på bordet så snart den har samlet sig lidt i skålen og fortsæt med at ælte den godt og grundet med hænderne, det tager ca. i 5-8 minutter.

Spred dejen lidt ud på bordet så du får en større overflade. Fordel saltet henover dejen og ælt igen 5-8 minutter til du ikke kan se saltet og alle saltlommer er væk. Følg herefter punkt 2.

1B. DEJ ÆLTET PÅ MASKINE

Hvis du har en røremaskine, kan du sagtens bruge den – her er æltetiden dog lidt kortere.

Rækkefølgen som ingredienserne tilsættes i, er den samme. Vær dog opmærksom på at maskinen blot skal ælte ved laveste hastighed hele vejen igennem.

Ælt dejen i 4 minutter indtil mel og væske er blandet godt sammen.

Tilsæt dernæst saltet og ælt yderligere i et minut.

2.HVILE OG HÆVETID

Smør dejen ind i olie og lad den hvile i 10-15 min. Olien sikrer at dejen ikke tørrer ud på overfladen.

Del herefter dejen i 6-8 lige store stykker og stram hvert stykke op ved at hive siderne ind under midten, så du til sidst har en rund og spændstig bolle.

Placér de opstrammede boller på en bageplade og dæk hele pladen til i plastikfilm så bollerne ikke bliver tørre. Lad dejen hvile i 1-2 timer på køkkenbordet inden de sættes i køleskabet for at koldhæve i 12-24 timer. Dejen kan holde sig på køl i max 36 timer.

For at undgå og smide dej ud som har stået for længe kan du rulle bollerne ud til en pizza størrelse og derefter ligge den rå dej op på et stykke bagepapir og derefter på frost. Den holder sig nemt i en måned på frost. Når dejen så skal bruges tager det kun 30 min. for den at tø op og du kan herefter bage den som en normal pizza.

3.BAGNING

For at gøre det lettere at arbejde med dejen er det vigtigt, at bollerne ikke er køleskabskolde. Tag dem gerne ud af køleskabet 1 – 2 timer inden du skal lave pizza.

Tænd din ovn på 250-275 grader med en plade på øverste ribbe. Har du en pizzasten, læg den da på pladen og lad den varme op sammen med ovnrummet. Efter 30 min er ovnen klar til brug.

Vend bollen i mel og brug fingerne til at forme dejen til en pizza. Du kan bruge en kagerulle hvis du synes det er nemmere. Når pizzaen har den rette størrelse, flytter du den over på et stykke bagepapir inden du lægger fyld på. Dette er en vigtig detalje, da pizzaen er næsten umulig at flytte med fyld på.

Glid nu bagepapiret med pizzaen ind på pladen i ovnen – det skal helst gå hurtigt så ovnen ikke taber varme. Bag pizzaen i 8-12 minutter til kanten er hævet op og har fået en mørk farve, så er den færdig.Temperatur og bagetid kommer an på ovnen.

TOMATSAUCE

Kom alle ingredienserne, undtagen rapsolien, op i en blender. Start med at blende i 5 sek. og tilsæt herefter olien langsomt imens du blender.

Når alt olien er tilsat til tomatsaucen, blendes den yderligere i 10 sekunder inden den er færdig. Opbevar tomatsaucen i køleskabet indtil den skal bruges.

Tomatsaucen kan holde sig 7 dage på køl.

RAMSLØGSPESTO

Skyl rasmløg og persille groft og kom dem op i morteren. Hvis du har en meget lille morter kan du evt. hakke urterne groft for at hjælpe pestoen lidt på vej mod den rigtige konsistens.

Stød ramsløg og persille til en grov mos og tilsæt gærflagerne.

Fortsæt med at mose pestoen imens du tilsætter 1.spsk olivenolie ad gangen indtil ønsket konsistens.

Smag pestoen til med salt og massere af friskkværnet sort peber.

PIZZATOPPING

Skyl kartofler fri for jord. Skær kartofler i 1 mm. tynde skiver på mandolinjernet og læg dem i en skål med koldt vand for at trække så meget stivelse ud af kartoflerne som muligt.

Lad skiverne ligge i vandet i 2-3 timer eller længere.

Fjern den grønneste del af porren og kasser den. Del porren på langs og skyl den fri for jord og skær den herefter i super tynde skiver. Sæt porrerskiverne til side i en skål.

Pluk den friske basilikum i blade og riv mozzarallen fra hinanden til grove stykker.

Ingredienser

Pizzadej (til 6-8 pizzaer)

575 g koldt vand
5 g gær
200 g fuldkornsølandshvedemel
800 g hvedemel (gerne tipo 00)
25 g fint salt
olie til pensling

Tomatsauce (til 6-8 pizzaer)

250 g hakkede eller flåede tomater
1 spsk tomatpuré
1 tsk salt
1 spsk sukker
En lille håndfuld frisk basilikum
40 g koldpresset rapsolie

Ramsløgspesto (til 1 stor pizza)

1 håndfuld bredbladet persille
1 håndfuld ramsløg
1 dl olivenolie
1 tsk salt
1 spsk gærflager (alternativt bruges mandler, kerner eller parmesan)
friskkværnet sort peber

Pizzatopping (til 1 stor pizza)

4 stk kartofler (medium størrelse)
1 frisk mozzarellaost
1 stk porre
1 bundt frisk basilikum


Nico laver pizza live