Tilbage til opskrifter

Salat af knuste kartofler med brændenældesalsa, sprødt kyllingeskind og rucola

  • Meyers salat

Når brændenælder er helt spæde i marts og april, er de virkelig delikate. Topskuddene kan plukkes længere ind i sæsonen, men undgå de grove blade og stilke – og brug handsker. Her er de basis for en fyldig salsa til de let knuste kartofler. Server den til frokost med godt brød.

Sådan gør du

Kartofler

Skrub kartoflerne med en stiv børste. Kom dem i en gryde, dæk med vand, og kom et godt drys salt i. Bring vandet i kog, og kog kartoflerne i 16­18 minutter. Skum urenheder af undervejs. Hæld vandet fra, og knus kartoflerne let med en gaffel eller et piskeris.

Pil skalotteløgene, skær dem i fine ringe, og vend dem med kartoflerne sammen med olie og citronsaft. Smag til med salt og peber.

Brændenældesalsa

Blancher brændenælderne i rigeligt kogende vand i 30 sekunder. Kom dem direkte i koldt vand. Pluk de groveste stilke fra persillen, og skyl den grundigt. Slyng nælder og persille tørre i en salatslynge eller et viskestykke. Pil hvidløget, og hak det groft.

Kom nælder og persille i en foodprocessor sammen med nødder, vesterhavsost, hvidløg, citronsaft og fintrevet citronskal. Kør foodprocessoren, indtil ingredienserne er godt blandet. Tilsæt olien, og kør, indtil du har en sammenhængende salsa – men ikke for længe, den skal være grov i konsistensen. Smag til med salt, peber og evt. lidt citronsaft.

Fordel kartoflerne på et fad sammen med klatter af brændenældesalsa, grove stykker sprødt kyllingeskind, persille og rucola.

Tip

Brændenælder er allerbedst, når de første skyder op af jorden i slutningen af marts og starten af april. Men topskuddene kan bruges langt ind i sommeren. Hvis du klipper brændenælder ned, får de nye topskud sæsonen igennem.

Ingredienser

Kartofler

800 g kartofler
2 spsk koldpresset rapsolie
2 skalotteløg
citronsaft
havsalt
friskkværnet peber

Brændenældesalsa

2 håndfulde brændenældeskud
50 g hasselnøddekerner
50 g vesterhavsost
1 fed hvidløg
1 dl citronsaft
1 dl koldpresset rapsolie

Desuden

2 håndfulde persille
og rød rucola
(eller andre friske urter)
8 sprøde kyllingeskind

Find opskriften i Meyers salater året rundt

Find bogen her