Vi elsker rabarber - både i det salte og søde køkken

Syltede, bagte, henkogte - som saft, is, kompot, grød, chutney, suppe, i kager, tærter, desserter... Rabarberen er en kærkommen gæst i køkkenet med sin dejlige smag og mange anvendelsesmuligheder, og netop nu vælter de røde stængler op af jorden i de danske haver.

De vidunderlige rabarber

Rabarber er måske nok forårets sureste bebuder, men også den, der allerbedst kan forsøde en middag i sæsonen.
Kogt til kompot eller saft, bagt, fyldt i en kage eller trifli – det er sådan, vi elsker rabarber. Botanisk set er rabarber ikke en frugt, men en grøntsag, men det er i det søde køkken, vi bruger den allermest. Og så selvfølgelig som sødt tilbehør til f.eks. kylling eller hornfisk i form af rabarberchutney eller rabarberkompot, der er sødet med lettere hånd end en dessertkompot.

Der findes en rigdom af sorter med forskellige smagskarakterer, selvom det desværre er sjældent, den mangfoldighed kommer til udtryk der, hvor du køber dine rabarber eller rabarberplanter. Men spørg dig gerne for – måske kan vi ændre på det.

Har du lyst til at parfumere rabarber, kan du bruge den vilde urt skovmærke eller geranium fra vindueskarmen eller haven – kog blot nogle blade med i kompotten eller saften.

Krydret rabarberchutney

Forårets rabarber bliver nemt til en omgang dejlig, krydret rabarberchutney, som er skønt tilbehør til dine simreretter, bagte grøntsager eller en svinekotelet.

Chutneyen kan spises med det samme eller opbevares i køleskabet i 2-3 uger. 

> Du finder opskriften her <

 

 

Rabarberclafoutis

Rabarber markerer for alvor afskeden med vinteren, hvor vi har måtte ty til mandler, chokolade, citrusfrugter og gamle æbler og pærer, når vi ville lave dessert. De allerførste rabarber er nemlig en himmerigsmundfuld i årets første frugtdesserter eller som tilbehør til en stegt kylling.

Selv er vi ret begejstrede for denne rabarberclafoutis, som er en slags nordisk version af den klassiske, franske dessert - de syrlige rabarber giver god modspild til den milde dej.

> Du finder opskriften her <

Husk altid at stole på dine smagsløg frem for opskrifter, når det gælder rabarberen, da det naturlige sukkerindhold varierer fra plante til plante. Så smag dig frem!

Smag dig frem...

Vild rabarber er meget sjælden i Danmark. Forvildet rabarber er derimod udbredt og findes ofte nær bebyggelser og hvor der har ligget haveaffald. Stænglerne indeholder oxalsyre, hvilket er grunden til, at de er så sure.

Husk altid at stole på dine smagsløg frem for opskrifter, når det gælder rabarberen, da det naturlige sukkerindhold varierer fra plante til plante. Så smag dig frem!

 

 

 

 

 

Opskrift på smuldrekage med rabarber

Stegt hornfisk med rabarberchutney

Når lystfiskerne om foråret drager ud til vores kyster for at fange hornfisk, er der få der ved, at de følger en årtusind gammel tradition. Vi har siden stenalderen kastet os over denne fisk, når den om foråret svømmer ind fra Atlanten gennem de danske sunde for at gyde på lavt vand i maj og juni. Da fiskens kød er både velsmagende og sundt, burde vi spise meget mere af den, end vi gør. 

> Du finder opskriften her <