Historien om hasselnødden

Hasselnødder er en af vores mest populære nødder, og den har været kendt i Danmark i tusinde år. Engang var hasselnødder faktisk en livsnødvendig fødevare. Da istiden sluttede for over titusinder år siden efterlod isen et arktisk klima, som kun tillod levevilkår til små og nøjsomme planter. Nogle få årtusinder senere var klimaet blevet mildere og nye planter kom til. Snart blev det hasselens tur til for alvor at bredde sig, og det gjorde den i en sådan grad, at jæger- og samlerfolket hermed fik et mægtigt kosttilskud i form af nødder. De samlede forråd af nødder fra de udstrakte hassellunde, der bredte sig i den danske natur, og den kalorierige nød var nem at opbevare hele vinteren uden at blive dårlige.

Nationalnødden

I dag er hasselnødden en velkommen gæst blandt efterårets mange skønne sager. Den alsidige nød er en favorit, der bruges flittigt i mange verdenskøkkener, da den både kan ristes, syltes og steges, og derfor bruges i alt fra bagværk og desserter til måltider. I september kan man plukke de første nødder og spise de dejlige, umodne kerner. Vil man tørre og gemme dem, skal man vente til oktober.

Læs med, når vi deler nogle af vores erfaringer og mest smagfulde opskrifter med den danske nationalnød.

 • Chokoladeskaerekage

  Opskrift

  Chokoladeskærekage

  Chokolade og nødder

  En sandkage af den gode gammeldags type med en tæt krumme og en dyb smag af chokolade og ristede hasselnødder – perfekt til eftermiddagskaffen eller -teen. Hvis du vil gøre lidt ekstra ud af kagen, kan du overtrække den med chokoladeglasur.

  Opskrift

SANKETUR PÅ JAGT EFTER NØDDER​

Hasselnødder har altid været skattet – i tidligere tider for sit store fedtindhold, og mange familier og hushold havde en årlig nøddedag, hvor alle tog på skovtur for at samle og plukke nødder, som blev gemt til juledagene. Det siges, at alle folkene på gården fik hver en fridag for at komme ud og plukke nødder. Denne dag var en festlig begivenhed som alle så frem til, og det fortælles at mange kærestepar blev dannet blandt hasselbuskens stammer.

 

Udnyt hele hasselbusken

Har du fundet en hasselbusk med nødder, kan du ryste træet grundigt, så de falder af. Led herefter efter nødderne i skovbunden - de sidder typisk 2-4 sammen i små grønne bægre. Og sidder de løst, er kernen i reglen god.
I september kunne man plukke de første nødder og spise de lækre, umodne kerner. Vil man tørre og gemme dem, skal man vente til nu her i oktober.

 • Luksus chokoladespread

  Chokoladesmørepålæg

  Chokolade og nødder

  Hasselnødder smager hurtigt lidt bitre, hvilket skyldes den tynde hinde, der omgiver selve nødden. Du kan dog komme denne smag i forkøbet ved at riste nødderne og herefter gnide de løse hinder af. Det gør vi f.eks. i vores chokoladesmørepålæg. En luksusudgave af den barnligt velkendte nutella, som består af ristede nødder og mandler, mælkechokolade og mørk chokolade.

  Opskrift

Vidste du, at hasselnødder har en stor næringsværdi med et højt indhold af fedt, proteiner og kulhydrater, vitaminer, jern, kalium og calcium.

Inddrag nødder i det grønne køkken

Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser planterigt og varieret og her er bælgfrugter og nødder gode valg. Udover at styrke din sundhed er de gode kilder til protein og andre næringsstoffer. Prøv f.eks. dette grønne farsbrød med fuld tryk på smagen. Konsistensen sikres i et godt bid fra sprøde hasselnødder og faste jordskokker og suppleres med feta og fyldige krydderier som muskat, kanel og allehånde.

Kålsalaten nedenfor knaser friskt og er fyldt med nødder, citrusfrugter og tørrede frugter. Og svampepatéen er et skønt alternativ til leverpostejen. Den kan laves på en blanding af alverdens svampe, ristede hasselnødder og godt med friskkværnet peber. 

Nødder har generelt et lille klimaaftryk, men typen af nødder har en betydning. Valnødder og hasselnødder har et klimaaftryk på ca. 1,5 kg CO2-ækvivalenter pr. kg råvare, mens mandler har et klimaaftryk på lidt over 4 kg CO2-ækvivalenter pr. kg råvare*

*madpyramiden.dk
 • Meyers Madhus

  Mestre chokoladeteknikker

  Dessertkursus

  Hasselnødder går særdeles godt i dessertkøkkenet, så tag på vores dessertkursus, hvor du på vej mod tre overdådige dessertserveringer kommer omkring en række teknikker, som du kan bruge vidt og bredt i dessertkøkkenet. Vi fremstiller alt fra små flotte fyldte chokolader til kaffen, mousser og andre grundelementer i dessertkøkkenet til sorbet, parfait og delikate ’crumbler’, som er bredt anvendelige, også i mere hverdagsbetonede desserter.

  Læs mere