Tilbage til opskrifter

Chokoladesmørepålæg

Chokoladesmørepålæg lavet af ristede nødder og mandler, mælkechokolade og mørk chokolade. Det er fabelagtigt på både ristet og uristet hvedebrød, men kan også sagtens spises med en ske. Smørepålægget kræver, at du har en foodprocessor. Du kan enten køre nødder og mandler til en mellemfin 'pasta', eller i lidt kortere tid således der er større stykker tilbage for at få chokoladepålæg med mere bid og struktur. Ønsker du en helt fin creme, kan du sigte den, før den fyldes på glas.

Sådan gør du

Smut mandlerne, kom dem i en gryde med kogende vand, og lad dem blanchere i 2 minutter. Skyl dem i koldt vand, inden du begynder smutteriet. Lad dem derefter tørre på et rent klæde.

Forvarm ovnen til 180° ved varmluft. Fordel smuttede mandler og hasselnødder i hver sin ende af en bageplade beklædt med bagepapir. Rist i ca. 10-15 minutter, til de er gyldne, og hasselnøddernes hinde løsner sig. Tag pladen ud af ovnen, og lad mandler og nødder køle af. Gnid hinderne af hasselnødderne i et rent viskestykke. Stil mandler og nødder til side.

Hak mælkechokoladen og mørk chokolade groft, og kom begge dele i en skål. Smelt chokoladen i et varmt vandbad eller i en mikrobølgeovn (ved 'defrost' eller maksimum 500 W under hyppig omrøring). Stil skålen til side. Pisk sødmælk, vaniljekorn, mælkepulver og honning sammen i en gryde. Bring det i kog.

Kom mandler og hasselnødder i en foodprocesor, og kør dem til en pasta. Tilsæt den smeltede chokolade og derefter den varme mælkeblanding, og kør hurtigt blandingen sammen. Fordel chokoladesmørepålægget i helt rene sylteglad – du kan forinden sterillisere glassene i en 200° varm ovn i ca. 20 minutter. Opbevar smørepålægget i køleskab, hvor det kan holde sig i 1 uge.

Ingredienser

100 g mandler
100 g hasselnødder
5 dl sødmælk
½ vaniljestang
70 g mælkepulver (fås i velassorterede supermarkeder og i helsekostforretninger)
50 g honning
150 g mælkechokolade 40%
200 g mørk chokolade 66%