Efterårets fokus er på græskar

Der kommer et tidspunkt hvert eneste år i september, hvor man indser, at sommeren er endeligt forbi. Måske cykler man hjem på samme tid hver dag, og pludselig en aften ser man sig selv finde lygterne frem. Måske mærker man kulden på de bare ben, når man traver afsted om morgenen, eller også ser man træerne flamme op i afskedslys. Så ved man, at dagene aftager og mørket, høsten, forandringen er på vej.

Vi elsker græskar

Men det er okay. For vi længes også lidt efter indendørssysler, æblekager og den sprøde friskhed, som efterårets blæsevejr giver fra sig. Tiden for gåture og simreretter trænger sig på. Og kål, pærer, rodfrugter, nødder og ikke mindst kongen af efteråret – det orange græskar skal spille hovedrollen i køkkenet. Det alsidige, smukke græskar, der findes i alverdens former og farver, og som lyser løvfaldet op, når det ligger der i haven. Lad græskarret spille hovedrollen i din madlavning fra nu af og de næste mange måneder frem.

 

Nok forbinder mange græskarret med Halloween, hvor græskarret udhules, får ansigter og agerer lanterner i folks haver, men græskarret er meget mere end det. Det kan syltes, koges, bages, pureres, dampes og anvendes i det salte såvel som det søde køkken – kun fantasien sætter grænser.

Bliv klogere på græskar

Normalt betragtes græskarret som en grøntsag, men pga. de mange kerner, er det i virkeligheden et stort bær – verdens største bær. Et bær, der både kan være aflangt, rundt og pæreformet som for eksempel butternutsquash. Den og hokkaidoen er to af de mest kendte sorter og minder meget om hinanden med deres hårde og tykke skal, svampede og trevlede frugtkød.

 • Græskar, græskar, græskar

  Hokkaido

  Det søde græskar

  Hokkaido har en sød smag og er særligt velegnet til supper. Prøv for eksempel denne opskrift på en lækker og velsmagende græskarsuppe på hokkaido, løg og piskefløde. Den luner godt på de kolde efterårsdage. Ønsker du et ekstra spark i smagen, kan du tilsætte citronsaft og chipotle-chili.

  Græskarsuppe

Sommer- og vintergræskar

Du vidste det nok ikke, men både squash og agurk går under kategorien 'græskar'. De tilhører kategorien sommergræskar og har det til fælles, at de er små, umodne græskar og har en tynd skal. Desuden er de ofte aflange og grønne. De græskarsorter, man til gengæld vil forbinde med 'græskar', er vintergræskar - f.eks. hokkaido, butternutsquash og det såkaldte Halloween-græskar. Disse græskar er oftest orange eller gule, når de er modne. Hvor vintergræskar altid skal tilberedes, kan man derimod spise sommergræskar rå.

Brug syltning og krydderier

Supper er en velkendt måde at anvende græskarret på, men vi er også vilde med at sylte og bage det. Sammen med smagsgivere som ingefær, chili, hvidløg og citron skabes der harmoni med græskarrets sødme. Sylter du græskarret som i denne opskrift, kan de bruges i salater, som tilbehør til gryderetter eller som surt til pålæg.

 

 • Græskar, græskar, græskar

  Butternutsquash

  Den farverige snack

  Trænger du til et alternativ til dit forret-repetoire, så prøv denne lækre opskrift på bruschetta med græskarmos og gedeost. De små brød kan serves som en lille lun snack eller som forret med en god salat til.

  Opskrift: Syltede rødløg

Græskarfest

Oplev ikke kun græskarret i efterårets retter, men også til græskarudstillinger, -konkurrencer og Græskarfestivalen i Skælskør. Tag til Skælskør i efterårsferien og oplev en uge fyldt med græskar. Smag på græskarretter, café latte med græskar og deltag i konkurrencen om det største græskar.
Kan du ikke komme til Skælskør, kan du i stedet besøge Tivoli i København. De holder som vanligt Halloween. Hele haven pyntes med mere end 20.000 græskar, efterårsboder og smuk belysning. Og ikke nok med det, så skal der selvfølgelig igen i år kåres det største kæmpegræskar. Så smut forbi Tivoli og kom i rigtig græskar- og efterårsstemning.