Tilbage til opskrifter

Kikærtepandekager med salviebagte og syltede græskar, mozzarella og hytteost

  • kikærtepandekager grønne proteiner

Kikærtepandekagerne her er inspireret af de sydfranske fladbrød kaldet socca. Tager man over grænsen til Ligurien i Italien kendes de som farinata, og er simple fladbrød lavet af kikærtemel, vand og olivenolie og stegt i mere olivenolie. Brødene er ret store, og det har vi benyttet os af ved at toppe dem som en pizza.

Sådan gør du

Pandekager

Rør vandet med salt og olivenolie i en stor skål, og rør kikærtemelet i lidt efter lidt. Rør, til der ikke er klumper i dejen. Kom dejen i køleskabet i mindst en ½ time – du kan også sagtens lave dejen dagen før.

Varm en pande op med lidt olivenolie, og kom dejen på panden i en tykkelse på 3-4 mm (der skal gerne komme 4 pandekager ud af dejen). Rist pandekagerne 1½-2 minutter på hver side. Du kan også – hvilket er mere traditionelt – sætte en støbejernspande i ovnen ved 250°, tage den ud af ovnen, komme lidt olivenolie på panden, fordele dejen og sætte den i ovnen i 4-5 minutter.

Salviebagte græskar

Halvér græskarret, fjern indmaden med en ske, og skær den i tern. Vend græskarternene med lidt olivenolie, og fordel dem på en bageplade. Drys med salt og halvdelen af salviebladene. Bag i ovnen ved 190° i 12-15 minutter. Hak resten af salvien groft, skær chili og citronskal i tynde skiver, pres saften fra citronen, og vend det hele med de bagte græskartern, og krydr med salt og peber.

Pluk mozzarella på de fire pandekagebunde sammen med de bagte græskartern og revet ost. Bag i ovnen ved 200° i 8-10 minutter. Fordel fintsnittet forårsløg, hytteost og syltede græskar på de bagte pandekager, og servér.

Syltet græskar

Skræl græskarret, flæk det, og fjern indmaden med en ske. Du skal bruge 100 g – brug resten til at bage eller f.eks. i græskarhummus (side 209) eller græskarfalafler (side 244). Snit græskarret så tyndt som muligt, gerne på et mandolinjern.

Bring æblemost, æblecidereddike, salt og sukker i kog. Hæld lagen over de tyndtsnittede græskar, og lad dem trække i mindst et par timer – gerne natten over. Opbevar i køleskabet i en lukket beholder.

Tip

Du kan variere fyldet alt efter sæson, og du kan også integrere fyld som f.eks. fintsnittet løg og blancheret spinat i selve dejen.

Ingredienser

Pandekager

5 dl vand
1 ½ tsk fint salt
3 spsk olivenolie
4 dl kikærtemel
Olivenolie til stegning

Salviebagte græskar

½ græskar (hokkaido) (400 g)
½ dl olivenolie
20 blade salvie
½ rød chilipeber
Saft og skal fra en halv usprøjtet citron
Salt og peber

Desuden

300 g frisk mozzarellaost
80 g revet vesterhavsost (eller anden hård ost)
½ bundt forårsløg
125 g hytteost
Syltet græskar (se nedenfor)

Syltet græskar

100 g græskar (hokkaido) (skrællet, renset vægt)
½ dl æblemost
2 spsk æblecidereddike
1 knivspids salt
1 spsk sukker

Find opskriften i Grønne proteiner

Find bogen her