Hvorfor er fuldkorn sundt?
Fuldkornseffekten
Når man bruger fuldkorn, og særligt fuldkornsmel i bagværk, så udnytter man hele kernen. Det betyder, at man udover den del der kaldes for frøhviden, og som er kornets primære oplagring af stivelse og protein, også inddrager de mindre bestanddele kaldet kim og klid. I kimen findes de vigtige byggesten til den nye plante, særligt fedt og protein, og i kornets yderskal, klidet, en stor del af f.eks. hvedekernens mineraler og vitaminer. Fuldkornsmel besidder et forrygende smagspotentiale, og kombinerer man fuldkorn med brugen af både surdej og langtidshævning, øger man optageligheden af kornets næringsstoffer. Lad opskrifterne herunder inspirere dig til at få dit eget og hele familiens daglige indtag af kostfibre op på de 90 g, som er med til at gardere jer mod livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, kræft, sukkersyge og fedme, og som hjælper med at holde blodsukkeret stabilt dagen igennem.
Kend dit fuldkornsbrød
Selvom man ikke kan se tydelige kerner i et brød, kan det sagtens være bagt med en høj andel af fuldkornsmel. Alle kerner er desuden ikke det, man kalder for fuldkorn – det gælder f.eks. frø og nødder, det kunne være solsikke- og græskarkerner og hørfrø. Der er derfor ikke en-til-en sammenhæng mellem indholdet af kerner og mængden af fuldkorn i et brød, heller ikke selvom det smager skønt.
Farven på brødet kan også snyde lidt. Ofte tilsættes malt i dejen, og det gør brødet mørkere. Så selvom brødet er mørkt, kan det indeholde en pæn portion sigtet mel og farve, men ikke fuldkorn.
Bag dit eget fuldkornsbrød
Vi påstår gerne, at en af de mest tilfredsstillende og sanselige måder, at sikre sig et dagligt indtag af fuldkorn på, er ved at bage sit eget brød. En fuldkornsdej kan varieres i det uendelige, og bager du i en form, er der rig mulighed for gå all in og bage udelukkende med fuldkornsmel.
Når du køber fuldkornsmel, så skal det være friskt, da klid og kim langsomt begynder at harskne, så snart kornet er malet. Kom forbi Meyers Bageri, hvor vi løbende maler vores fuldkornsmel. Deje med et højt indhold af fuldkornsmel er anderledes at arbejde med end hvededeje uden fuldkornsmel. De grove kim og skaldele "skærer" fuldkornsmelets glutennet i stykker, og derfor skal du gøre dig mere umage med æltningen for at få en dej, der hæver ordentligt op.
Jo grovere melet er, jo mere væske skal der arbejdes ind i dejen under æltningen, så dit brød får en saftig krumme, og ikke ender med at blive for tørt. Derfor er det fint at bage fuldkornsbrød i form, for ellers flyder den våde dej for meget ud. Ganske vist vil et fuldkornsbrød aldrig få den samme luftige krumme, som når du bager med sigtet mel – til gengæld er der intet, der slår den lækre, fyldige kornaroma fra friskmalet fuldkornsmel.
Tips & tricks til bagning
I Meyers bageunivers kan du finde mange gode opskrifter, tips og tricks samt spørge vores bagere til råds og blive klogere på brød og nordiske kornsorter. I bogen 'Meyers Bageskole' er der to dybdegående kapitler om fuldkornsbrød og rugbrød, og du kan lære om æltemetoder, grunddeje og meget mere.