Hvad er fuldkorn?

Meyers er en del af Årets Fuldkornsdag, der skal minde os alle om at spise fuldkorn hver dag, hele året rundt. Langtidshævet surdejsbrød bagt med et stort indhold af fuldkornsmel giver en vidunderlig kornsmag, en god mættende fornemmelse og samtidig gevinsterne ved fuldkornets indhold af fibre, mineraler og vitaminer.

   

Hvorfor er fuldkorn sundt?

Fuldkornseffekten

Når man bruger fuldkorn, og særligt fuldkornsmel i bagværk, så udnytter man hele kernen. Det betyder, at man udover den del der kaldes for frøhviden, og som er kornets primære oplagring af stivelse og protein, også inddrager de mindre bestanddele kaldet kim og klid. I kimen findes de vigtige byggesten til den nye plante, særligt fedt og protein, og i kornets yderskal, klidet, en stor del af f.eks. hvedekernens mineraler og vitaminer. Fuldkornsmel besidder et forrygende smagspotentiale, og kombinerer man fuldkorn med brugen af både surdej og langtidshævning, øger man optageligheden af kornets næringsstoffer. Lad opskrifterne herunder inspirere dig til at få dit eget og hele familiens daglige indtag af kostfibre op på de 90 g, som er med til at gardere jer mod livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, kræft, sukkersyge og fedme, og som hjælper med at holde blodsukkeret stabilt dagen igennem.

 

Kend dit fuldkornsbrød

Selvom man ikke kan se tydelige kerner i et brød, kan det sagtens være bagt med en høj andel af fuldkornsmel. Alle kerner er desuden ikke det, man kalder for fuldkorn – det gælder f.eks. frø og nødder, det kunne være solsikke- og græskarkerner og hørfrø. Der er derfor ikke en-til-en sammenhæng mellem indholdet af kerner og mængden af fuldkorn i et brød, heller ikke selvom det smager skønt. 

Farven på brødet kan også snyde lidt. Ofte tilsættes malt i dejen, og det gør brødet mørkere. Så selvom brødet er mørkt, kan det indeholde en pæn portion sigtet mel og farve, men ikke fuldkorn.

 

Bag dit eget fuldkornsbrød

Vi påstår gerne, at en af de mest tilfredsstillende og sanselige måder, at sikre sig et dagligt indtag af fuldkorn på, er ved at bage sit eget brød. En fuldkornsdej kan varieres i det uendelige, og bager du i en form, er der rig mulighed for gå all in og bage udelukkende med fuldkornsmel.

Når du køber fuldkornsmel, så skal det være friskt, da klid og kim langsomt begynder at harskne, så snart kornet er malet. Kom forbi Meyers Bageri, hvor vi løbende maler vores fuldkornsmel. Deje med et højt indhold af fuldkornsmel er anderledes at arbejde med end hvededeje uden fuldkornsmel. De grove kim og skaldele "skærer" fuldkornsmelets glutennet i stykker, og derfor skal du gøre dig mere umage med æltningen for at få en dej, der hæver ordentligt op.

Jo grovere melet er, jo mere væske skal der arbejdes ind i dejen under æltningen, så dit brød får en saftig krumme, og ikke ender med at blive for tørt. Derfor er det fint at bage fuldkornsbrød i form, for ellers flyder den våde dej for meget ud. Ganske vist vil et fuldkornsbrød aldrig få den samme luftige krumme, som når du bager med sigtet mel – til gengæld er der intet, der slår den lækre, fyldige kornaroma fra friskmalet fuldkornsmel.

Tips & tricks til bagning

I Meyers bageunivers kan du finde mange gode opskrifter, tips og tricks samt spørge vores bagere til råds og blive klogere på brød og nordiske kornsorter. I bogen 'Meyers Bageskole' er der to dybdegående kapitler om fuldkornsbrød og rugbrød, og du kan lære om æltemetoder, grunddeje og meget mere.

 

  • 100% fuldkornsbrød

    I grundopskriften til et fuldkornsbrød bruger vi udelukkende fuldkornshvedemel, hvor alle kim- og skaldele er bevaret, så du får den rene og fulde kornaroma og alle de næringsstoffer, vitaminer og mineraler, der findes i melet. Brødet bliver en mellemting mellem et lyst rugbrød og et saftigt ølandshvedebrød.

    Opskrift
  • Opskrift på hjemmelavede digestive kiks

    Fuldkornskiks med vanilje

    Disse kiks knaser fantastisk, og giver dig en skøn dyb smag af korn, og så er den smagt til med vanilje for en aromatisk afrunding. Du kan prøve at variere dejen som du ønsker med krydderier som ingefær, kanel, nellike eller kardemomme.

    Opskrift

                                                

 

Havre

Havre er nok bedst kendt i valset form som havregryn. Havregryn er et fuldkornsprodukt, da hele havrekernen omdannes til havregryn og derfor indeholder alle havrens næringsstoffer. Danskerne er en af de nationaliteter, der har det højeste forbrug af havregryn. Vi spiser i gennemsnit ca. 6 kg havregryn om året. 

Havre har været dyrker siden bronzealderen, og den trives godt i det kølige og fugtige klima. Norske forskere har påvist, at havren på vores himmelstrøg udvikler en større koncentration af de vigtigste indholdsstoffer, end når dyrkningen foregår under varmere betingelser. Ligesom enkorn, emmer og spelt er havrekornene svære at afskalle, før de males, og det har fordyret havremelet i forhold til hvedemelet. Havren udmærker sig blandt andet ved sit fedtindhold, som er over dobbelt så højt som i rug, hvede og byg. Som byggen har den et tårnhøjt indhold af kostfibre og en kolesterolsænkende effekt, og så indeholder den endnu flere essentielle aminosyrer. Af samme grund harskner havremel nemt, så lad det ikke stå for længe på hylden, før du får brugt det. Havren er nok bedst kendt i valset form som havregryn, og de er vældig gode i kiks og småkager.

Når du bruger havre til at bage brød med, får du et brød, som er sødligt og nøddeagtigt i smagen. Men havren har ingen glutenbindende proteiner, så du bliver nødt til at blande mindst 50 % hvedemel i for at få et luftigt brød.

 

Højt indhold af kostfibre

Havre er den yngste af de fire danske kornarter. Den er blevet dyrket i Norden siden bronzealderen, og den trives godt i det kølige og fugtige klima. Havren udmærker sig blandt andet ved sit fedtindhold, som er over dobbelt så højt som i rug, hvede og byg. Som byggen har den et tårnhøjt indhold af kostfibre og en kolesterolsænkende effekt, og så indeholder den endnu flere essentielle aminosyrer.

  • Opskrifter

    Flere opskrifter med havre

    Det søde og det salte køkken

    Her på meyers.dk har vi flere forskellige opskrifter med havre – for eksempel saftige havrekiks, en klassisk havregrød med spændende toppings eller denne lune havre-boghvedegrød med svampe og dampet grønkål.

    Opskrift

Opbevaring af fuldkornsbrød

Når du har bagt dit fuldkornsbrød, er den mest ideelle måde at opbevare det ved stuetemperatur på køkkenbordet. For at bevare den sprøde skorpe er det vigtigt at lade brødet ånde. Det gøres bedst ved at pakke brødet ind i bagepapir eller madpapir. Hvis du på forhånd ved, at du ikke får spist hele brødet på 1-2 dage, kan du opbevare et stykke af brødet, der skal holde lidt længere i en frysepose i køleskabet. Når du skal bruge brødet, varmes det op i en 200 grader varm ovn.

Det gode fuldkornsmel

Det gode mel er fundamentet for det gode brød. I vores sortiment af økologisk mel har vi også fuldkornsvarianter, så du kan bage kraftige og saftige fuldkornsbrød derhjemme. Vores mel kommer udelukkende fra økologisk korn dyrket i Norden, primært i Danmark.

Fuldkornsmelet egner sig godt til at blande med lettere meltyper, hvor eksempelvis ølandshveden bidrager med sin fine smag og gode bageegenskaber. Stenformalet mel er længere tid om at optage væske end fint hvedemel.

Du finder vores serie af mel i Coops butikker landet over og i vores bagerier.

Læs mere: https://meyers.dk/produkter/dagligvarer/mel/

  • Fuldkornsspeltbrød

    Spelten har en mere fremtrædende og fyldig hvedesmag end almindelig hvede. Det er den mest kendte af de gamle hvedearter. Vær opmærksom på at ælte speltdejen lidt mere forsigtigt end en hvededej, og så får du et brød med en skøn luftig krumme.

    Opskrift
  • Mere fuldkorn i dejen

    Claus Meyers fuldkornsrugbrød med mørk sirup

    Bagning

    Rugbrød har syrlighed, det er mørkt, det dufter sødt og har et blødt indre. Bag et saftigt og mættende rugbrød med et højt indhold af kostfibre, der kan pirre sanserne ved frokostbordet.

    Opskrift
  • Fuldkornskiks fra Meyers Bageri

    Fuldkornskiks

    Meyers Bageri

    I anledning af Fuldkornets dag, har vores bagere skabt vores version af den klassiske digestive-kiks, men fuld af korn.

    Kiksen knaser dejligt, og så er den smagt til med vanilje for en aromatisk afrunding.

    Vi bager kun et begrænset antal denne weekend, så skynd dig, hvis du vil nå at smage den nye kiks – fuld af korn.

    Find dit nærmeste bageri
  • Bagværk fra Meyers hos Q8

    Hent dine fuldkorn på tanken

    På Q8-stationer i hele landet kan du hver dag hente lunt, økologisk bagværk til morgenbordet. Også her spiller fuldkornet en prominent rolle. 

    Smag eksempelvis vores ølandsbolle, müslibolle eller sesambolle, eller gå fuldkornsplanken ud med vores friskbagte rugbrød, som er fyldt med kerner og tilsat maltsirup, der giver et saftigt og syrligt brød.

    Læs mere