Tilbage til opskrifter

100% Fuldkornsbrød

I grundopskriften til et fuldkornsbrød bruger vi udelukkende fuldkornshvedemel, hvor alle kim- og skaldele er bevaret, så du får den rene og fulde kornaroma og alle de næringsstoffer, vitaminer og mineraler, der findes i melet. Brødet bliver en mellemting mellem et lyst rugbrød og et saftigt ølandshvedebrød

Sådan gør du

UNG SURDEJ

Frisk din hvede-opbevaringssurdej op, 8-24 timer inden du skal lave brøddejen. Pisk ingredienserne sammen i en lille skål med løstsiddende låg, og lad den stå på køkkenbordet ved stuetemperatur. Den del af den unge surdej, du ikke bruger i brøddejen her, er nu din opbevarings-surdej til næste gang, du skal bage.

BRØDDEJ

Bland ingredienserne, og ælt dejen. En fuldkornsdej opfører sig anderledes end en hvededej. Det er nemmest at ælte dejen i en røremaskine. Start med at ælt dejen i 1 minut ved lav hastighed, så dejen samler sig og melet ikke flyver udover det hele. Sæt herefter farten op og ælt dejen indtil den slipper skålens sider helt.

Kom dejen op i en smurt form, og lad den hæve, til den fylder omkring 50% mere - det tager mindst 12 timer.

Bag brødet i en form på 1 1/2 l. Tænd din ovn på varmluft på fuldvarme, 30 min inden bagning. Bag brødet i på fuldvarme de første 5 minutter. Skru varmen ned på 200° og bag brødet færdigt. Det tager ca. 40-45 minutter.

Hvis du bruger et termometer skal kernetemperaturen være 100° midt i brødet.

Ingredienser

UNG SURDEJ

½ dl "gammel surdej"
1 dl vand
½ dl fuldkornshvedemel
½ dl hvedemel

BRØDDEJ

4 ½ dl vand
½ dl "ung surdej"
5 g gær
10 g honning
500 g fuldkornshvedemel
10 g salt

Find opskriften i Meyers Bageskole

Find bogen her