Økologi og dyrevelfærd

Vi ser økologi som en vigtig del af et helhedsorienteret arbejde med bæredygtighed. Derfor arbejder vi fokuseret med vores eget økologiske indkøb, men også med at bistå andre i omlægning til økologi. God dyrevelfærd tilstræber vi både inden for rammerne af økologien, men også via indkøb af animalske råvarer, der lever op til andre dyrevelfærdscertificeringer.


Økologi og biodiversitet

Vores mål

1. 

60% af vores fødevarer målt i vægt skal være økologiske i 2025.

2. 

Alle køkkener har Det Økologiske Spisemærke i 2021.

3. 

Vi vil hjælpe endnu flere med at omlægge til økologi.

4. 

Vi vil bruge 100% frilandskød inden 2025.

Foreløbige resultater

  • 1

    Økologiprocent for Meyers

    Fra 2018-2023 er vores økologiprocent på tværs af alle forretninger steget fra knap 45% til knap 55%. Dermed forventer vi at nå målet på 60% i 2025.

  • 2

    Økologiprocent i vores kantiner

    Fra 2018-2023 er økologiprocenten for vores ca. 70 kantiner steget fra næsten 47% til 59,5% – og vi er således meget tæt på vores mål om at kunne opnå Det Økologiske Spisemærke i sølv (60%), hvis man målte på tværs af alle vores kantiner.

  • 3

    Sølvmærke

    Alle køkkener i den resterende del af Meyers har Det Økologiske Spisemærke – mange på sølvniveau.

  • 4

    Økologiske æg og kyllinger

    I vores kantiner bruger vi udelukkende økologiske æg og kun kyllinger opdrættet på friland.

  • 5

    Frilandskød

    21,2% af det kød, vi indkøber, er fra dyr opdrættet på friland. Her har vi således et godt stykke vej til at indfri vores ambitioner om 100% Frilandskød og målet har derfor fortsat høj prioritet.

  • 6

    Rådgivning

    Vi har siden 2018 rådgivet 21 kommuner og mere end 1.200 køkkener i at omlægge til økologi.

  • 7

    Københavns kommune

    I 2023 opnåede Københavns Kommune i samarbejde med Meyers Madhus 87% økologi i deres mere end 1.000 køkkener (hvilket svarer til 7.621 tons økologiske råvarer om året).

    I 2023 hævede vi økologiprocenten i køkkenerne på tværs af 7 øvrige kommuner med 21%.


Økologi og dyrevelfærd

Sådan har vi gjort

På tværs af Meyers har vi over de seneste år ændret måden at lave mad på, i særdeleshed ved at skrue gevaldigt op for grøntsagerne, hvilket har muliggjort et større økologisk råvareindkøb. Som samarbejdspartner og rådgiver for kommunerne har vi gennem et stor antal rådgivningsforløb arbejdet med at opkvalificere og rådgive køkkenmedarbejderne ikke blot i kloge økologiske og klimavenlige indkøb, men også i velsmag, værtskab, madhåndværk, håndtering af madspild mv.

Den videre færd

Vi vil fortsat arbejde ambitiøst med økologi via en helhedsorienteret tilgang, hvor der ikke er ét emne, der dominerer bæredygtighedsdebatten, men hvor der er plads til både at arbejde med økologi og dyrevelfærd såvel som klima og biodiversitet. Vi mener, at alle disse hensyn giver de optimale forudsætninger for en vital og ansvarlig madkultur. Det er vores forventning at nå målet om 60% økologi i 2025 samt målet om sølvmærker i alle vores kantiner.

Rådgivning i klimavenlig køkkendrift

Praksis
Vi har siden 2018 rådgivet mere end 1200 offentlige køkkener fra vuggestuer til plejehjem fordelt på 21 kommuner i at omlægge til økologi og reducere klimaaftrykket fra måltiderne. Velsmag, køkkenhåndværk, værtskab og involvering af de spisende er vigtige drivkræfter i indsatsen.