Et længere bord

Vi ved fra en række indsatser, at mad og måltider har et unikt potentiale for at frigive skjulte ressourcer hos mennesker, der føler sig isolerede. Vi ønsker fortsat at afsøge, hvordan vores erfaringer og ressourcer kan blive en kilde til håb og muligheder for dem, som ikke føler sig inviteret med til bords, og vi ser det som en særligt vigtig opgave at give børn en god start på deres madliv.


Et længere bord

Vores mål

1. 

Vi vil give flest mulige børn en god start på deres madliv gennem rig, sund og bæredygtig læring. 

2. 

Vi vil bruge mad og måltider som helt konkret drivkraft til at give mennesker nye chancer, skabe større inklusion og bidrage til at løse samfundsmæssige problemstillinger.

3.

Vi vil bidrage til forskning og udvikling, der forener sundhed og ernæring med kvalitet, velsmag og madglæde. 

Foreløbige resultater

  • 1

    Kulinarisk fritidsordning

    Vi har gennem de sidste 20 år tilbudt madundervisning for op mod 5.000 børn efter skoletid i projektet Kulinarisk Fritidsordning. Dette projekt er fortsat i 2024. 

  • 2

    Cook Camp

    Vi har siden 2014 haft 1.552 børn igennem Cook Camp, som er en kulinarisk sommerlejr i sommerferien.

  • 3

    Mod på mad

    Sammen med Københavns Kommune  har vi igangsat projektet Mod på Mad, som er et åbent skole-tilbud og gennem de sidste 6 år har mere end 50.000 børn om året fået styrket deres maddannelse. 

  • 4

    Maddannelseskurser for unge

    Vi har de sidste to år afholdt 32 maddannelseskurser for unge i sociale tilbud, som har haft stor tilslutning  – senest med mere end 50 deltagere  på et enkelt kursus. 

  • 5

    Højskole uden mure

    I projekterne Højskole uden Mure og Måltid Fritid Fremtid har vi i alt haft 250 udsatte børn og unge igennem forløb, som har trænet dem til at kunne klare sig i eget liv og til job og uddannelse.


Et længere bord

Sådan har vi gjort

Vi har i 2024 fortsat en række af vores eksisterende projekter, der giver børn og unge muligheden for at udvikle en begejstring for maden og måltiderne. Kulinarisk Fritidsordning tilbyder nu på 20. år madundervisning til børn efter skoletid, og vores projekt Mod på Mad i regi af Københavns Kommune, er også fortsat med flot tilslutning. Samtidig har vi engageret os i flere forskningsprojekter, f.eks. om forskellige kostformers indvirkning på diabetes, udvikling af opskrifter på nyrevenlige måltider samt effekten af og barrierer for at børnefamilier spiser økologisk og efter de klimavenlige kostråd. 

Den videre færd

Det vil også i fremtiden være en vigtig prioritering at engagere os i sociale projekter, hvor vi mener, at vores indsats kan gøre en forskel. At give børn en chance for at tillægge sig og fastholde gode vaner vil også fremover være et fast element af vores indsatsområder. Vi arbejder altid på at finde nye måder at få børn med i køkkenet, så de får værktøjerne til at tage vare på vores fælles madkultur i fremtiden.


Et længere bord

Case

Højskole uden Mure hjælper unge  tilbage på sporet

I fem år har vi drevet projektet Højskole uden Mure i samarbejde med en række partnere på tværs af sektorer. Det er et tilbud til unge, som er faldet ud af det ordinære uddannelsessystem eller arbejdsmarked. Her bruger vi mad, måltider og fællesskab i køkkenet til at give de unge muligheden for at træde ind i og bidrage til et forpligtende fællesskab. Køkkenet har vist sig som en oplagt ramme, når det handler om at skabe et læringsmiljø, der passer godt til de unge, som ikke har det godt i de traditionelle læringsmiljøer. De unge er tilknyttet Højskole uden Mure i minimum tre måneder, hvor de får madfaglig undervisning, deltager i workshops og har mulighed for at komme i praktik på f.eks. restauranter. 

Samtidig får de socialfaglig støtte med fokus på at styrke deres livsmestring. Træningsforløbene kulminerer med løbende events f.eks. en pop up-restaurant for inviterede gæster. Desuden vil udvalgte af projektets unge kunne komme på en unikt tilpasset praktik i vores egne restauranter.

Højskole uden Mure er et eksempel på, hvordan vi som privat virksomhed kan gøre en endnu større positiv forskel, når vi samarbejder med andre aktører - i dette tilfælde Hotel- og Restaurantskolen i København, Københavns Kommune og Hvidovre Kommune.