Sådan gør du
Udblød bønnerne 12 timer i rigeligt vand. Hæld vandet fra. Fjern de hårde stilke fra kålen og snit bladene ret fint. Hvis du bruger rosenkål, så fjern de yderste blade og den grove del, der hvor rodfrugten sad på stokken, inden du skærer de små kålhoveder i mindre stykker. Skræl gulerødderne og pil løgene. Hak gulerødder, bladselleri og løg fint. Pil hvidløgsfeddene og hak dem fint, bortset fra 4 fed, som du skal bruge til at gnide brødet med. Mere om det nedenfor. Varm halvdelen af olien i en stor tykbundet gryde over jævn varme. Tilsæt løg og hvidløg og sauter dem under hyppig omrøring 5-10 minutter. Tilsæt gulerødder, bladselleri og timiankviste og sauter igen, til grøntsagerne falder lidt sammen. Krydr grundigt med salt og peber. Tilsæt eddiken og lad den koge næsten væk. Tilsæt hvidvinen og kog sagte i 30 minutter uden låg. Tilsæt de udblødte bønner, tomat og bouillon og kog videre ca. 1 1/2 time med låg på. Kog kålen med de sidste 10-15 minutter. Rør i suppen af og til. Smag den grundigt til med salt og peber. Grill brødskiverne på begge sider på en pande eller under ovnens grillelement (du kan bruge brødristeren, men den lidt røgede smag fra grillsporene er en stor kvalitet ved så simpel en ting). Halver hvidløgsfeddene og gnid brødskiverne godt med hvidløg på den ene side. Stænk lidt olivenolie udover. Drys havsalt og gerne lidt timianblade på og kværn lidt peber udover. Server bruschettaerne til suppen, så kan dine gæster selv bestemme, om de vil sænke brødet ned i suppen. Det sidste er i høj grad en smagssag.
Ingredienser
200 g cannellini-bønner eller andre hvide bønner
400 g savojkål grønkål, palmekål eller rosenkål
2 gulerødder
2 løg
3 stængler bladselleri
1 fed hvidløg
4 spsk olivenolie ekstra jomfru
8 kviste timian eller salvieblade
havsalt
Friskkværnet peber
½ dl hvidvinseddike
½ flaske hvidvin
1 dåse hakkede tomater
1 ½ l grøntsagsbouillon eller hønsebouillon
8 skiver hvedebrød gerne italiensk