Sådan gør du
Rabarberkompot
Skyl rabarberne, og trim eventuelle brune kanter af, men behold bunden, hvor der sidder masser af smag. Skær rabarberne i 2 cm tykke stykker, og kom dem i en gryde med halvdelen af sukkeret. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Rør dem sammen med resten af sukkeret, så du får skilt kornene ad, og kom dem i gryden sammen med vaniljestangen.
Kog ved smag varme til en tyk kompot – det tager 20-25 minutter. Fisk vaniljestangen op, og lad kompotten køle af.
Rabarbermousse
Udblød husblasen i rigeligt koldt vand i mindst 10 minutter. Knug vandet fra husblasen, kom den i en lille gryde, og smelt den ved lav varme.
Pisk æggeblommerne med 70 g sukker, til det er hvidt og luftigt. Tilsæt husblasen under piskning, og vend derefter rabarberkompotten i. Pisk fløden til en let skum, og vend den forsigtigt i æggeblandingen af 2 omgange. Pisk æggehvider med 50 g sukker til en marengs, der er så stiv, at du kan vende skålen på hovedet, uden den falder ud.
Vend marengsen i moussen af 2 omgange. Fordel moussen i portionsskåle, dæk med film, og sæt den i køleskabet i mindst 3 timer. Du kan også komme kompot i skålene først, og lade moussen være øverst.
Havreknas
Knasende, karamelliseret havre med hasselnødder. Opbevar i en lufttæt beholder ved stuetemperatur i nogle dage.
Bland ingredienserne til en grov, klumpet masse på en foodprocessor, eller hak nødderne, og ælt dejen sammen med hænderne. Rul massen ud mellem to stykker bagepapir, træk det øverste bagepapir af, og bag ved 160° i 15-20 minutter, til det er gyldent og sprødt. Lad havreknasen køle af, og bræk den i mindre stykker.
Ved servering
Anret rabarberkompot oven på moussen, drys med havreknas og sigt evt. lidt flormelis over.
Ingredienser
Rabarberkompot
500 g rabarber
300 g sukker
1 vaniljestang
Rabarbermousse
5 blade husblas
3 æggeblommer
120 g sukker
1 dl rabarberkompot
2 ½ dl piskefløde
3 æggehvider
Havreknas
50 g havregryn
50 g sukker
50 g smør
40 g hasselnødder
30 g mel
Desuden
flormelis
Lækre og nemme madopskrifter
Find vores bedste opskrifter til alle fire sæsoner – måned for måned, opskrifter til årets højtider og masser af god inspiration til dit eget madliv derhjemme.