Sådan gør du
Dag 1
Bland havremel med vand og lad det stå på køkkenbordet i tre dage.
Dag 3
Smid 150 g af surdejen ud og rør 75 g havremel og 75 g vand i. Rør det godt igennem og lad det stå ved stuetemperatur.
Dag 4
Smid 150 g af surdejen ud og rør 75 g havremel og 75 g vand i. Rør det godt igennem og lad det stå ved stuetemperatur.
Dag 5
Smid 150 g af surdejen ud og rør 75 g havremel og 75 g vand i. Rør det godt igennem og lad det stå ved stuetemperatur.
Opbevaring
Lad din surdej stå i køleskabet i den periode, hvor du ikke bager.
Opfriskning
Dagen inden eller mindst 4 timer før du laver din glutenfrie dej, forbereder du din surdej. Tag den ud af køleskabet og frisk den op med vand og glutenfrit havremel (eller blanding af havre, majs og ris. Brug ikke boghvedemel, det giver en grim smag). Lad den stå og udvikle sig på køkkenbordet, indtil du skal bruge den i dejen.
Glutenfri surdej
Du skal kun bruge 50 g af surdejen fra køleskabet. Del din surdej op – noget bruger du i din brøddej og resten bliver til din nye køleskabssurdej.
Ingredienser
Dag 1
70 - 80 g havremel eller en blanding af 1/3 havremel, rismel og majsmel
100 g vand
Dag 3
75 g havremel
75 g vand
Dag 4
75 g glutenfrit havremel
75 g vand
Dag 5
75 g glutenfrit havremel
100 g vand
Ung surdej
50 g glutenfri surdej fra køleskabet
75 g glutenfrit havremel eller en blanding af 1/3 havremel, rismel og majsmel
100 g vand