Sådan gør du
Gås
Partér den ferske gås. Skær først brystkødet af og bagefter lårene og vingespidserne. Gnid lårene og brysterne med salt.
Sovs
Varm ovnen op til 200°. Skær skroget og halsen ud i mindre stykker, og brun det sammen med vingespidser, hals, kråse og grøntsager i en bradepande i ovnen, til der er god farve på det, uden det er for branket. Hæld fedtet fra, og gem 1 dl af fedtet i en skål, som du bruger når du skal jævne sovsen (får du ikke 1 dl fedt fra skroget, spæder du til med noget af det fedt, der kommer, når du steger brysterne). Hæld skrog, grøntsager, krydderier og krydderurter ned i en stor gryde, og fyld op med vand. Kog en fond på det – det tager 2–3 timer. Fjern det skum, der dannes på overfladen med en ske. Fonden må ikke buldrekoge. Sigt fonden igennem en finmasket sigte, og kom den over i en gryde der passer. Kog fonden ind, til den fylder lige lidt mere end 1 liter. Rør hvedemelet i den 1 dl fedt, du tog fra da du stegte skroget, så har du en melbolle. Kog sovsen op, og pisk 1 tsk. af melbollen i den kogende sovs. Lad den koge godt op, og gentag, indtil du har den konsistens, du synes en sovs skal have. Smag sovsen til med salt, peber og gastrik – her kan du også give den et lille skvæt piskefløde, hvis du synes.
Brysterne
Rids fedtkanten på brysterne. Varm ovnen op til 170°. Steg brysterne i ovnen til de er rosastegte - kødet skal være 60° inde i ”midten” – det tager mellem 15 og 20 minutter (gem gåsefedtet til at stege i senere). Tag dem ud og lad den køle af. Ca. 20 minutter inden I skal spise, lægges brysterne med fedtsiden nedad på en kold pande. Varm panden op og steg brysterne sprøde. Læg brysterne i en bradepande og varm dem i ovnen i 10-15 minutter i ved 150°.
Lårene
Varm oven op til 110°. Gnid lårene og vingerne med salt, langtidssteg dem til kødet er mørt og 74-75° inde i "midten" - det tager ca. 3-4 timer. Tag dem ud og lad dem køle af. Ca. 20 minutter inden I skal spise, steges lårene sprøde i gåsefedt fedtstof på en varm pande. Kom dem i en bradepande og varm dem i ovnen i 10-15 minutter i ved 150°.
Ingredienser
Gås
5 kg gås
Sovs
1 gulerod (skåret i skiver)
150 g knoldselleri (i tern)
3 grofthakkede løg
3 fed hvidløg
2 laurbærblad
2 hele enebær
2 hele allehånde
2 spsk friskhakket timian
1 tsk sort peber
1 tsk salt
gastrik (lav din egen her (balsamicoeddike kan også bruges))
100 g hvedemel
piskefløde
Salt og peber