Traditionelt helsteger man gåsen til jul, men kulinarisk er der store fordele ved at skære den ferske fugl ud i bryster, lår og vinger, og så stege og servere dem hver for sig. Det giver brystkød, der er saftigt og rosa og lår og vinger, der er helt møre – og en god sovs, du kan koge på skroget!

Få leveret en klassisk eller vegetarisk julemenu lige til døren

Læs mere og bestil årets julemenuer lige her

Sådan gør du

Gås

Partér den ferske gås. Skær først brystkødet af og bagefter lårene og vingespidserne. Gnid lårene og brysterne med salt.

Sovs

Varm ovnen op til 200°. Skær skroget og halsen ud i mindre stykker, og brun det sammen med vingespidser, hals, kråse og grøntsager i en bradepande i ovnen, til der er god farve på det, uden det er for branket. Hæld fedtet fra, og gem 1 dl af fedtet i en skål, som du bruger når du skal jævne sovsen (får du ikke 1 dl fedt fra skroget, spæder du til med noget af det fedt, der kommer, når du steger brysterne). Hæld skrog, grøntsager, krydderier og krydderurter ned i en stor gryde, og fyld op med vand. Kog en fond på det – det tager 2–3 timer. Fjern det skum, der dannes på overfladen med en ske. Fonden må ikke buldrekoge. Sigt fonden igennem en finmasket sigte, og kom den over i en gryde der passer. Kog fonden ind, til den fylder lige lidt mere end 1 liter. Rør hvedemelet i den 1 dl fedt, du tog fra da du stegte skroget, så har du en melbolle. Kog sovsen op, og pisk 1 tsk. af melbollen i den kogende sovs. Lad den koge godt op, og gentag, indtil du har den konsistens, du synes en sovs skal have. Smag sovsen til med salt, peber og gastrik – her kan du også give den et lille skvæt piskefløde, hvis du synes.

Brysterne

Rids fedtkanten på brysterne. Varm ovnen op til 170°. Steg brysterne i ovnen til de er rosastegte - kødet skal være 60° inde i ”midten” – det tager mellem 15 og 20 minutter (gem gåsefedtet til at stege i senere). Tag dem ud og lad den køle af. Ca. 20 minutter inden I skal spise, lægges brysterne med fedtsiden nedad på en kold pande. Varm panden op og steg brysterne sprøde. Læg brysterne i en bradepande og varm dem i ovnen i 10-15 minutter i ved 150°.

Lårene

Varm oven op til 110°. Gnid lårene og vingerne med salt, langtidssteg dem til kødet er mørt og 74-75° inde i "midten" - det tager ca. 3-4 timer. Tag dem ud og lad dem køle af. Ca. 20 minutter inden I skal spise, steges lårene sprøde i gåsefedt fedtstof på en varm pande. Kom dem i en bradepande og varm dem i ovnen i 10-15 minutter i ved 150°.

Tip

Hvis du ikke har så mange andre ting du skal nå i sidste øjeblik juleaften, kan du vente med at brune og stege brysterne så du ”timer” det så de er færdigstegte lige inden I skal spise!

Ingredienser

Gås

5 kg gås

Sovs

1 gulerod (skåret i skiver)
150 g knoldselleri (i tern)
3 grofthakkede løg
3 fed hvidløg
2 laurbærblad
2 hele enebær
2 hele allehånde
2 spsk friskhakket timian
1 tsk sort peber
1 tsk salt
gastrik (lav din egen her (balsamicoeddike kan også bruges))
100 g hvedemel
piskefløde
Salt og peber


  • Tag på kursus i Meyers Madhus

    To generationer: Søde sager i juleudgave

    Vi skruer op for julehyggen i Madhusets køkkener og kaster os over nogle af favoritterne fra det søde julekøkken. I lærer bl.a. at lave jødisk-inspireret småkager med kanelsukker og arbejde med dej så der kan laves julesnurrer. Man skal minimum købe to billetter til vores to-generationer arrangementer. Vi anbefaler, at børnene er fyldt 7 år. Der arbejdes i grupper, selvfølgelig så børnene er sammen med den voksne, de følges med.

    Læs mere og bestil

Denne æblegløgg er en klassiker i Meyers Deli og en forrygende sjælevarmer på de kolde vinterdage. Den kan nydes af både store og små, da den er lavet uden alkohol. Se hvordan du kan lave den selv.

Sådan laver du æblegløgg derhjemme