Bring foråret ind i køkkenet ved at servere ramsløg

Ramsløg kaldes også for “nordens hvidløg”, og når du har lugtet til dem, ved du hvorfor. Smagsmæssigt minder de lange grønne blade om hvidløg med et strejf af purløg. Ramsløg kan derfor være en spændende erstatning i retter med hvidløg eller purløg.

Der er mange muligheder, når du skal servere ramsløg. Bladene kan du bruge fintsnittet i f.eks. kartoffelsalater, omeletter, i sammenkogte retter og som grønt drys på madder eller dampede grøntsager. Du kan også støde dem til en kraftig ramsløgspesto sammen med rapsolie, solsikkekerner eller nødder og vesterhavsost eller anden fast ost. Blomsterne pynter i salatskålen, mens de små grønne frø, der kommer i juni, kan drysses over maden eller eddikesyltes til “ramsløgkapers".

Sæson

Alt afhængig af vejret, begynder de spæde blade at titte frem i naturen omkring marts, og kan spises og sankes helt frem til juni. Senere på sæsonen får ramsløget hvide, stjerneformede blomster, der ligesom bladene kan spises.

 • Opskrift

  Foccacia med ramsløgssalt

  Ramsløget giver brødet en lækker krydret smag af hvidløg. Det er nemt at lave og er perfekt som tilbehør til aftensmåltidet.

  Opskrift

Ligesom andre vilde planter er ramsløg smækfyldt med vitaminer og mineraler. Den grønne urt indeholder omkring 20 gange så meget C-vitamin som citroner.

Hvor finder du ramsløg?

Du kan finde ramsløg mange forskellige steder i det danske landskab, da urten vokser vildt. De er ofte at finde i løvskove og parker samt kystnære områder, især i Østjylland og i den østlige del af landet. I hovedstaden ved vi, at du bl.a. kan finde dem på Assistens Kirkegården, i Søndermarken og i masser af andre haver, parker og krat. I Århus er Risskov et glimrende jagtområde

BEMÆRK: Ramsløg kan tit forveksles med den giftige liljekonval, så lugt altid til planten, hvis du er i tvivl – liljekonval dufter IKKE af hvidløg!

Kom blomsterknopperne fra den afblomstrede ramsløgsplante i eddikesylte og lav en skøn kapers, du kan bruge til alverdens ting i køkkenet.

Find opskriften her

 

 • Ramsløgsmayo

  Opskrift

  Ramsløgsmayo

  Er du også vild med ramsløg? Denne ramsløgsmayo kan du bruge som dip til grøntsagsstænger, i sandwiches – ja alt, du får lyst til at spise mayonnaise til.

  Opskrift

Tip!

Hvis du opbevarer ramsløgene i en tillukket pose med en smule vand, så kan bladene sagtens holde sig i en uge i køleskabet.

Tæt på 'Nordens hvidløg': ramsløg