Tilbage

Vores allesammens juletraditioner

Sange, pyntegenstande, ritualer, lege og madretter. Julen er fyldt med traditioner og skikke, som er gået i arv i generationer. Men med tiden kan mange af dem blive erstattet af nye juletraditioner eller gå tabt mellem generationer. Det synes vi er ærgerligt, og vi har derfor bedt jer om at dele jeres både nye og ældgamle ynglings-juletraditioner med os, så vi fortsat kan holde liv i dem sammen. Indtil videre har det været helt magisk at få et smugkig ind i jeres julestuer, og med håbet om at inspirere andre og at sprede den særlige julemagi, har vi delt dem i artiklen her.

"Hjemmelavet konfekt med masser af marcipan og lækker overtrækschokolade har altid været en vigtig tradition hos os, også selvom den nogle år først er blevet lavet på falderebet sent lille juleaften. Og spørg mig ikke hvorfor, men så har vi altid hørt Bjarne Lillers “Liller juleaften” på ægte vinyl - det må have noget at gøre med at jeg er barn af 80’erne 😄."

 

"Én af vores vigtigste jule traditioner var bagning af brunkager. Vi bor på Gran Canaria, hvor klimaet er varmt. Derfor måtte huset pyntes, julemusikken spilles og duften af nybagte brunkager spredes i huset. Af personlige årsager,har vi ikke bagt de sidste 8 år...men i år vil vi gøre det igen❤️🎄" 

"Vi har siden vores børn var helt små (de er voksne nu) spist pandekager om morgenen d. 24 december. I de senere år er det foregået på skift hos børnene hvor vi alle samles. Selve juleaften fejres altid i vores hjem"

"Vi synger et vers af Inger Otzen’s Adventskransen hver søndag i advent mens vi tænder et nyt lys. Bagefter spiser vi julebag og alle får en lille bitte juleting i gave i sokken, en sten hvis man ikke har været sød 😉 det er nu ikke sket så tit. Det er en blanding af familiens juletraditioner i et par generationer og børnene elsker hyggen sammen"

"Spiser ALTID risengrød den 23. december ❤️. Bagefter er der æbleskiver, gløgg og hjemmebagte julesmåkager og hjemmelavet konfekt (både almindelige og glutenfri ❤️😘)"

"For mig er det at spise PANETTONE og en varm Cacao"

  

"Ingen jul uden Mønske klejner med æblegele"

"Jeg har i mine unge år holdt næste alle mine juleferier på Bornholm. Her havde man den skik, at hver person ved julemiddagen fik stillet et lille æble (gerne et blankpudset pigeon-æble) foran sin kuvert med et lagkagelys i toppen. Lidt krammet sølvpapir i bunden kan hjælpe med stabiliteten. Når man starter på første ret, tænder alle deres lys på samme tid, ved at holde det ind i en juledekoration med store lys e.l. på bordet, og så vinder den, hvis lys brænder længst, lysgaven. Det er både smuk og dejlig tradition, som jeg stadig holder fast i"

"For mange år siden fik jeg af min svigermor hendes opskrift på Prossekage, som er en fynsk specialitet. Den laver jeg altid til jul"

"Uha, julen er jo fyldt med traditioner: lillejuleaften koges rødkål(gourmetbryggeriets opskrift) og koges små kartofler, samt risengrød (Kirk). Al sammen efter de gamle opskrifter. Denne aften kommer genboerne og drikker julen ind. Juleaftensdag laves risengrød klar og ænderne hentet på Lammefjorden sættes i ovnen. Kl 15:00 kommer gæsterne til gåtur i skoven, og så hjem til gløgg (Camilla Plum), mændene går i køkkenet og skræller kartofler, og smager øllene til. Det er det der drikkes til julemaden. Juledag slæbes madrasser i stuen og der ses film, før far igen går i køkkenet og laver klar til andeburger ned Meyers burgerboller og diverse tilbehør. Joh - julen er skemalagt. De dejligste dage på året."

"I hele min barndom har vi altid spist en lille portion risengrød med nisse øl (hvidt øl) til inden anden 🎄" 

OPSKRIFTER PÅ TRADITIONELLE JULERETTER

Vi opdaterer løbende denne side med jeres gode fortællinger om juletraditioner. Så tøv ikke med at skrive til os på vores Instagram eller Facebook