I Meyers har vi, siden vi satte klimamål i 2021, fokuseret særligt på at reducere aftrykket fra de råvarer, vi bruger. Aftrykket fra råvarerne udgør nemlig lagt størstedelen af vores samlede klimaaftryk som fødevarevirksomhed.
Klima
Vores mål
1.
Driften i vores egne køkkener, restauranter, bagerier og andre faciliteter skal være CO2-neutral i 2025 (scope 1 og 2)
2.
Aftrykket fra de råvarer, vi bruger, skal reduceres med 30% per kg mad inden 2025 og 50% per kg mad inden 2030 (scope 3)
Foreløbige resultater
-
1
Strøm
Al strøm er nu fra vedvarende kilder. (scope 1 og 2)
-
2
Transport
Størstedelen af de biler, der transporterer vores leverede frokost og catering, kører nu på el frem for diesel.
-
3
Resultater
Vi har indtil videre (fra 2021 til 2024) opnået en reduktion på 11% i scope 1 og 2
-
4
Scope 3
Klimaftrykket fra vores råvarer er reduceret med 31% per kg mad. Vores mål for 2025 er således nået et år før tid.
Case
Nye madvaner i kantinen reducerede CO2-aftryk med 60%
”Hos Aasted har vi et helt åbent køkken, og medarbejderne er ikke bange for at ytre sig, så dialogen er nem at gå til. Når vi spørger, om det smager godt, siger de oftest ja, og så er den jo ikke meget længere.”
Et af de væsentlige greb har været at lave grønne versioner af kendte retter. På den måde genkender gæsterne retterne og får ofte lyst til at smage på maden, selvom den måske ser lidt anderledes ud end fx den boller i karry de kender. Dermed blev de velkendte livretter i grønnere fortolkninger en måde at gøre overgangen til en grønnere profil i kantinen lettere tilgængelig.
Øget kommunikation, personalets synlighed og daglig dialog ved buffeten har hjulpet gæsterne til at forstå, hvorfor køkkenet vælger de råvarer, de gør. Samtidig har succesen været drevet af en kokkestab, som har set de nye grønne takter som en spændende faglig udfordring. Der har været en erkendelse hos både ledelse og køkken af, at det tager tid og nærvær at ændre på madvaner, men at det kan lykkes med kreativt, vedholdenhed og tålmodighed.
SÅDAN HAR VI GJORT DET
Indfrielsen af vores 2025-mål for råvareforbruget er et resultat, vi er meget stolte af. Vi har opnået reduktionen ved grundlæggende at ændre den måde, vi laver mad på: Vi har brugt mindre kød, flere grøntsager og bælgfrugter og systematisk brugt data til at måle vores indkøb ift. CO2. Derudover har vi øget fokus på værtskab og kommunikation med gæster, medarbejdere og kunder og har desuden arbejdet med:
- Bonusordning for vores kokke for at nedbringe CO2-aftryk og samtidig bibeholde gæstetilfredshed. I 2023 opnåede 60 ud af 71 køkkenchefer i Meyers kantiner den nye grønne bonus.
- Udbredelse af danske bælgfrugter i hele værdikæden fra jord til bord. Fra 2018-2023 har vi øget forbruget af danske og nordiske bælgfrugter i hele forretningen fra 68 kg til 16 tons – en procentvis forøgelse på mere end 2000%.
- Reduktion af vores forbrug af rødt kød: I 2018 kom 37% af CO2-aftrykket fra råvarer fra rødt kød, mens aftrykket for rødt kød kun udgjorde 26% af det samlede CO2-aftryk for råvarer i hele Meyers i 2023.
- Et øget fokus på at portionsanrette maden i vores kantiner har naturligt nedbragt gæsternes kødforbrug.
Den videre færd
At nå i mål med 50% reduktion i scope 3 i 2030 vil kræve, at vi arbejder endnu mere kreativt og bredt med grønnere måltider – med vores kunder og gæster som de vigtigste allierede. Vi vil fx være med til at gøre bælgfrugter til noget, som alle danskere er vant til at spise – og spiser ofte. Der er stadig langt til anbefalingen i de nye kostråd om 100 g tilberedte bælgfrugter dagligt, og vi skal tage skridtene i et tempo, hvor præferencer og vaner følger med.