Biodiversitet

Udryddelsen af verdens biologiske arter sker i et skræmmende tempo – en problemstilling, der nogle gange står i skyggen af klimakrisen. Ifølge FN er 25% af alle dyre- og plantearter truet af udryddelse, ligesom rigdommen af arter er gået tilbage med 67% siden 1970.

Som fødevarevirksomhed skal vi også tage et ansvar for biodiversiteten. Det kan vi gøre ved at sikre, at de fødevarer, vi dyrker og anvender, produceres på et mindre areal, så der bliver mere plads til den vilde og udyrkede natur samt gennem en række andre indsatser for  at gøre mindre skade og mere gavn. 


Biodiversitet

Vores mål

1. 

Vi vil reducere arealanvendelsen fra vores råvarer med 30% per kg mad inden 2030.  

2. 

Vi vil arbejde for en øget biodiversitet i og omkring de dyrkede arealer i Danmark gennem vores valg af økologiske råvarer og konkrete initiativer omkring dyrkning og husdyrhold.

3.

Al fersk fisk og skaldyr, vi bruger, skal være på WWF’s grønne liste, og al opdrættet fisk og skaldyr skal være på WWF’s blå liste.* 

Foreløbige resultater

  • 1

    Reducere arealanvendelse

    Vi er godt i gang med at reducere areal- anvendelsen fra vores råvarer hen- imod vores 2030-mål. Opgørelse over effekt af tiltag forventes ultimo 2024. Vi forventer en markant reduktion af arealanvendelse på baggrund af den grønne omstilling af vores måltider. 

  • 2

    Øget økologisk indkøb

    Vi har øget indkøbet af økologiske råvarer: Fra 2018-2023 er økologi- procenten for hele Meyers er steget  fra 44,95% til 55,61%. 

  • 3

    Økologiske bælgfrugter og kornsorter

    Vi dyrker og aftager økologiske bælgfrugter og kornsorter. 

  • 4

    Bæredygtig fisk

    Vi køber udelukkende fisk fra den grønne og gule liste i WWF´s Fiskeguide for at mindske negativ påvirkning af havmiljøer og bestande. Fremadrettet  vil vi fokusere endnu mere på kun at indkøbe fisk, som er fanget eller opdrættet bæredygtigt.

  • 5

    ASC-certificeret opdræt

    Når vi bruger opdrættet fisk, er det udelukkende fra ASC-certificerede opdræt i vores nærområde. 

  • 6

    Svanemærket rengøring

    Alle rengøringsprodukter som dagligt bruges i vores kantiner (maskinopvask, håndopvask, guldvask mv.) er Svanemærket. 


Biodiversitet

Sådan har vi gjort

Reduktion af arealanvendelse er den største enkeltstående faktor til at minimere biodiversitetskrisen for en madvirksomhed som vores. Derfor er vi i gang med at implementere en metode i vores indkøbssystemer, så vi kan måle på arealanvendelsen fra råvarerne. Og vi er allerede godt i gang med at producere måltider, der kræver mindre plads. Det er især et reduceret forbrug af de mest pladskrævende animalske råvarer som kød fra okse og lam, der vil bidrage til resultaterne. Samtidig samarbejder vi med udvalgte landmænd, der opdrætter husdyr i naturen, som f.eks. skovgrise og Livø-okser, der er med til at fremme biodiversiteten  på de jorde, de går på.

Den videre færd

Med implementering af en metode til at måle på arealanvendelsen for de råvarer, vi bruger, vil vi kunne arbejde mere målrettet mod vores mål om at reducere arealanvendelsen fra vores råvarer med 30% per kg mad inden 2030. Vi ønsker at arbejde med biodiversitet som et prioriteret område, hvor vi ikke kun gør mindre skade, men også er med til at finde nye løsninger, der bremser krisen  og genopretter naturen. 

Som del af dette fokus har vi flere indsatser i udviklingsfasen med henblik på f.eks. at skabe bedre og mere biodiversitetsfremmende kvæghold på danske jorde. Vi skal spise meget mindre kød i fremtiden, men de husdyr, som vi fortsat holder, skal være til gavn for biodiversiteten og naturen. Vi vil desuden igangsætte en strategisk indsats omkring indkøb fra regenerative producenter, og ved at indgå samarbejde med en række  råvareleverandører – f.eks. råvarer som korn, gris, lam og grøntsager – vil vi samarbejde om at videre- udvikle kravene til produktionen  med øget biodiversitet for øje.


Biodiversitet

Case

Økologisk korn dyrket i sædskifte giver større biodiversitet 

I vores bagerier har vi siden begyndelsen i 2009 udelukkende brugt mel fra økologisk dyrket korn af gamle nordiske sorter, der er udvalgt på grund af deres rige smag og store næringsværdi. De oprindelige hvedearter som spelt, emmer og enkorn og de gamle hvedelandsorter, f.eks. ølandshveden og hallandshveden, er mere standhaftige over for sygdomme end de moderne sorter. De er fra naturens side også mere nøjsomme, bedre til at udnytte næringsstofferne i jorden, og de tåler bedre konkurrencen fra ukrudt. 

Vi får det meste af vores korn fra økologiske marker på Sjælland, hvor kornet dyrkes i sædskifte med hestebønner, kløver og lupin. Disse afgrøder er fantastiske, fordi de udover deres smag og næringsværdi helt naturligt tilfører jorden kvælstof, som gøder kornet yderligere. Jorden tilføres desuden husdyrgødning, og på den måde bliver der kvælstof nok til, at markerne kan give et fornuftigt udbytte og korn med højt proteinindhold og gode bageegenskaber. Hvert år planlægger vi den mængde korn, vi skal have i jorden, og indgår derefter dyrkningsaftaler med en halv snes landmænd.