Tilbage til opskrifter

Rissalat med karryristede kikærter

  • Rissalat med kikærter

En snack lige ud af en nordafrikansk basar – som også er en god restesalat, hvis du har ris til overs. Den er skøn som et let måltid sammen med fladbrød og en yoghurtdressing med mynte. Den tager også godt imod lynstegt spinat eller en rest kylling, hvis du vil gøre salaten endnu mere fyldig.

Sådan gør du

Hvis du bruger tørrede kikærter, så stil dem til udblødning natten over i køleskabet i rigeligt vand. Sørg for at have god plads i skålen, da kikærterne udvider sig til ca. tredobbelt størrelse. Hæld derefter vandet fra, og kog de udblødte kikærter i rigeligt nyt vand i 30-35 minutter, til de er godt møre.

Tjek mørheden ved at smage på en. Hæld vandet fra, og lad kikærterne køle af. Hvis du bruger dåsekikærter, så hæld blot vandet fra. Kog basmatirisene i 3 dl letsaltet vand sammen med stjerneanis i 10 minutter, og lad dem trække i 10 minutter – eller som angivet på pakken.

Kog de vilde ris i 2 dl vand i 20-25 minutter, til de sprækker – eller som angivet på pakken. Sæt begge slags ris til afkøling på køkkenbordet.

Pil løgene, halver dem på langs, og skær dem i skiver på langs. Rist løgene i olivenolie, til de er godt stegte og gyldne. Kom dem i en sigte – panden skal bruges igen med det olie, der er tilbage – og ryst dem med lidt fint salt.

Pil og hak hvidløget, og rist det på panden samme med kikærter, spidskommen og karry i 4-5 minutter – tilsæt lidt mere olivenolie, hvis nødvendigt.

Udsten dadlerne, og skær dem i grove stykker. Vend risene med citronsaft, dadler, honning og de ristede kikærter, og smag til med salt og peber. Juster evt. smagen med citronsaft, og lidt olivenolie, hvis salaten virker for tør. Pluk krydderurterne i små kviste, og kom dem i koldt vand. Slyng dem tørre i en salatslynge eller et viskestykke. Vend til sidst urterne og de stegte løg i salaten, og server den.

Tip

I specialbutikker og mellemøstlige eller nordafrikanske grønthandlere kan du købe orangeblomstvand på små flasker. Det har en meget parfumeret aroma af blomster og appelsin. Et par dråber giver den her salat et ekstra autentisk touch. Du kan også bruge det i f.eks. desserter, cocktails og indiske risretter.

Ingredienser

100 g udblødte kikærter (dåsekikærter kan også bruges - til 100 g udblødte kikærter bruges 250 g fra dåse)
200 g basmatiris
2 stjerneanis
50 g vilde ris
2 store løg
koldpresset olivenolie
2 fed hvidløg
1 tsk stødt spidskommen
1 spsk karrypulver
100 g dadler
½ dl citronsaft
1 usprøjtet citron
1 tsk honning
2 håndfulde dild (alternativt kørvel eller persille)
havsalt
Friskkværnet peber