Tilbage til opskrifter

Bagte pastinakker med grønkålssalsa, valnødder, pære og bønne-pastinakmos

Gyldne saftige rodfrugter og en fyldig mos, toppet med en frisk grøn pesto. Grønkål gør sig virkelig godt i pesto og du kan også bruge den i pasta, i en sandwich eller som salatdressing.

Sådan gør du

Udblød bønnerne i koldt vand natten over eller i mindst 6 timer, hæld vandet fra, og kog dem i rigeligt letsaltet vand i 65-70 minutter, til de er møre. Sæt en sigte eller et dørslag over en skål, så kogevandet gemmes, når du hælder det fra.

Skræl pastinakkerne. Skær fire af dem i store både, og de to sidste i grove stykker. Hak løget. Varm halvdelen af rapsolien op i en bredbundet gryde, og steg løget glasklart sammen med de grove stykker af pastinak – det tager 4-5 minutter. Tilsæt 3 dl af kogevandet fra bønnerne sammen med et par spsk. af eddiken, og kog i 15-18 minutter, til pastinakkerne er møre. Tilsæt de kogte, drænede bønner, kog op, og mos det hele groft med et piskeris eller en kartoffelmoser. Smag til med salt og peber.

Kom pastinakbådene på en bageplade med bagepapir, og vend dem med salt og lidt vindruekerneolie. Rist dem møre og gyldne i ovnen ved 180 ° i 20-25 minutter.

Vend valnødderne med nogle dråber olie og salt, og sæt dem i ovnen ved 150° i 10 minutter, til de bliver let ristet.

Hak grønkålsbladene groft. Hak også valnødderne groft, skær pærerne i tern, og hak hvidløget meget fint. Bland grønkål, valnødder, pærer og hvidløg med ½ dl rapsolie, ¼ dl vindruekerneolie og ½ dl pærecidereddike. Smag til med salt og peber.

Anret de ristede pastinakker på den varme mos, og top med grønkålspestoen.

Ingredienser

200 g tørrede brune bønner
6 mellemstore pastinakker
1 løg
1 dl koldpresset rapsolie
¼ dl pærecidereddike eller æblecidereddike
salt og peber
vindruekerneolie
3 håndfulde grønkålsblade
100 g valnødder
2 pærer
½ fed hvidløg

Find opskriften i Grønne proteiner

Find bogen her

Grønne Proteiner

Missionen bag bogen har været at finde frem til og formidle ikke bare nogle få skudsikre grønne proteinrige hverdagsklassikere, men at vise spændevidden inden for feltet – herunder at tænke i måltider snarere end retter – med det formål, at du som læser ud over forhåbentlig at opdage en række nye livretter, finder inspiration til at træde uden for bogen og skabe nye helstøbte grønne måltider selv.

Grønne proteiner: Klimavenlig hverdagsmad

"I fremtiden skal vi hente langt flere af vores proteiner fra planteriget, end vi gør i dag. Hvis vi skal lykkes med det, skal vi opnå større fortrolighed med råvarer, der i dag kun strejfer for tallerkener, men som kan danne grobund for en næsten endeløs række af velsmagende opskrifter"

Grønne Proteiner er spækket med forslag til grønne måltider hvis velsmag, kraft og dybde får selv inkarnerede kødspisere til at gå mætte og smilende fra bordet. 

Planteriget er fyldt med gode kilder til protein i alle former og farver. Bælgfrugterne, der tæller underkategorierne bønner, kikærter, ærter, linser og jordnødder, fylder mest i det landskab, men også et væld af nødder, korn, frø, tang, svampe og mørkegrønne grøntsager kan bidrage betydeligt til vores daglige proteinbehov. Det er denne gruppe af råvarer, der danner grundlaget for opskrifterne i bogen.

Opskrifter til et grønt hverdagskøkken

Med over 150 opskrifter til hele året tegnes et billede af et grønt hverdagskøkken, der ud over at være klimavenligt også er sundt for den enkelte og tilgængeligt for de fleste. De proteinrige fra planteriget som bælgfrugter, korn, frø, nødder og bladgrøntsager er i centrum for opskrifterne, der både trækker på hjemlige madtraditioner og visdommen fra kendte og mindre kendte køkkener fra hele verden. 

Læseprøve

Du kan få en læseprøve fra bogen her.

År: 2020
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Fotograf: Chris Tonnesen

Du kan finde bogen i boghandlere landet over, i Meyers Deli, i Meyers Bageri og købe den online hos Saxo.com.