Sådan gør du
Æblegastrik
En gastrik er lidt af et tilsmagningsvidundermiddel. Det er en eddikesirup, som tilfører en velbalanceret syre, sødme og bitterhed. Ud over i saucer er den også god i gryderetter, dressinger og til at glasere stegte grøntsager i.
Smelt sukkeret i en lille gryde, og lad det karamellisere – undgå helst at røre i det. Når sukkeret er blevet til en lysebrun kara- mel, så tag gryden af varmen i 20 sekunder, og tilsæt eddiken. Det vil nu boble kraftigt op, og sukkeret vil stivne.
Sæt gryden over lav varme, og lad det koge, indtil sukkeret er smeltet igen, og siruppen er kogt ind til ca. den halve mængde. Opbevar din gastrik i et syltetøjsglas eller i en flaske, hvor den har næsten ubegrænset holdbarhed.
Andesauce
Kom bouillon, stegesky og æblemost i en gryde, og kog det ind til ca. 6 dl – det skal have en god, kraftig smag.
Kom andefedtet i en anden gryde sammen med melet, varm det op under omrøring, og hæld nu skyen over, mens du pisker. Kog saucen ved svag varme i et par minutter, tilsæt så æbler og svesker fra andestegen – men ikke de 50 g. svesker i tern – og blend det hele med en stavblender. Kog i yderligere et par minutter, tilsæt svesker i små tern, og smag til med æblegastrik og salt og peber.
Ingredienser
Æblegastrik
100 g sukker
3 dl æblecidereddike
Andesauce
6 dl andebouillon eller anden bouillon
1 ½ dl æblemost
1 stegesky fra and
½ dl ca. andefedt
150 g æbler og svesker fra andestegen
2 spsk hvedemel
50 g svesker i tern
1 spsk æblegastrik
salt og peber