Tilbage

Spis sæsonens råvarer i oktober

Det falmer udenfor vinduerne. Oktober har lagt sig omkring os med hele sin flammende farvepalette og den lidt vemodige stemning af gensyn og afsked på en og samme tid. Æblerne hænger saftige og tunge på grenene, havtorn lyser op som små orange pletter i landskabet, svampene stikker op af skovbunden og græskar og rodfrugter bliver snart en hyppig gæst i køkkenet. Vi fylder syltekrukkerne med de sidste bær fra haven, henkoger pærer med vanilje og bager blommerne til krydret chutney. Når vinteren for alvor tager fat bliver vi lune om hjertet, når vi kan servere sommerens syltede bær på en skive nybagt ølandshvedebrød søndag morgen.

Derfor skal du spise sæsonbaseret

Der er mange gode grunde til, hvorfor du skal spise råvarerne fra sæsonen. Nedenfor har vi samlet fem gode grunde: 

  1. Råvarerne smager bedre og af mere, når de er i sæson
  2. Råvarerne er billigere, når de er i sæson, fordi udbuddet stiger og varerne ikke skal importeres
  3. Du er sikret friske råvarer, der er høstet mens de er modne og derfor rige på næringsstoffer
  4. Du sikrer at spise varieret, ved at købe forskellige råvarer året rundt
  5. Du gør noget godt for miljøet ved at spise råvarer i sæson, da disse ikke skal importeres udefra vores grænser

Spis disse råvarer med god samvittighed i oktober

Efteråret er på alle måder et overflødighedshorn af dejlige råvarer, og herunder kan du hente inspiration til, hvordan råvarer som kål, rodfrugter, græskar, æbler og alle de andre vidunderlige sager bliver til måltider i dit køkken.

Du kan se vores overblik over råvarerne i sæson nedenfor:

  • Græskar

    Græskar findes i et væld af former og farver og er for alvor en efterårsbebuder.

    Udover at pynte i mørket er græskar også oplagt i suppegryden eller i salaten, ligesom du kan sylte, bage og mose den orange frugt - for ja, græskar er faktisk en frugt.
    Kødet er fyldigt, sødt og mildt, næsten smøragtigt, indeni, og den er let at sætte i samspil med alverdens smagskombinationer. Derfor er græskarret oplagt i både det søde og salte køkken.

  • Græskar i det søde køkken

    I det søde køkken er den mest velkendte dessert nok den klassisk amerikanske 'pumpkin pie', der traditionelt set serveres til enhver amerikaners Thanksgiving-middag. Du kan også tilsætte græskar i kage, som du eksempelvis ville tilføje gulerødder og squash for saftighedens skyld. Brug gerne de varme krydderier som kanel, ingefær og muskat, der gør det godt sammen med det søde græskar.

  • Græskar i det salte køkken

    I det salte køkken er græskar særligt lækre, når de bliver tilberedt i længere tid, enten bagt eller kogt til en mos eller suppe. Generelt har græskar godt af en god del syre, så du kan også fordel sylte den og bruge den som sprød topping eller syrligt modspil. Se et udpluk af vores opskrifter med græskar herunder.

PÆRER

Pærer trives ligesom mange andre frugter godt i vores nordiske klima. Den lange modningsproces og sommerhalvårets mange lyse timer betyder, at de danske pærer opnår en høj koncentration af både syre og sødme. Vi har mest tradition for at nyde pærer i håndholdt version, men de har også meget fine køkkenkvaliteter. Meget søde pærer er et naturligt godt sødemiddel i et sukkerfattigt køkken. De har tidligere været meget populære til syltning, gerne sammen med ribs, tyttebær eller solbær. Og så er de meget meget dejlige i desserter, kager og tærter, gerne sammen med mørkt sukker eller karamel, der kan tilføre dem lidt bitre noter.

De er nærmest legendariske sammen med oste af blåskimmeltypen og faste oste som vesterhavsost. I det salte køkken kan pærer f.eks. tilsættes braisereretter med vildt og andet mørkt kød, eller bruges i salater med kål, rodfrugter og nødder. Når du bruger pærer i maden, så vælg faste, ikke overmodne pærer.

  • Svampe

    Lige nu kan du komme helt tæt på en af vores yndlingsråvarer i efteråret - svampen.

    Vi kender de gængse spisesvampe; den almindelige mark champignon, de fine kantareller, den trevlede østershat eller den milde Karl Johan. Men har du hørt om Birke skørhat, Foranderlig skælhat, Stor kæmpeparasolhat eller Violet hekseringshat? Listen er lang og fælles for dem alle er, at de er spiselige og ofte smager bedre, end deres navn antyder.

  • Find svampe i de danske skove

    Spisesvampe er at finde i danske skove året rundt, men ifølge Naturstyrelsen er det mellem august og oktober, at du finder flest! Uanset om du selv har fundet svampene eller køber dem i supermarkedet, så er der sikkerhed for god velsmag og umami, når du går i køkkenet med svampe på ingredienslisten. Svampe er en alsidig råvare og kan både bages, steges, tørres og syltes og derigennem frembringe forskellige udtryk, som passer lige til din ret.

  • Kilde til grøn umami

    Deres næsten kødagtige konsistens gør dem oplagte i det grønne køkken, hvor de er en oplagt kilde til fylde og god smag. I en suppe, tærte, risotto eller flødestuvet på brød - mulighederne er mange, og vi håber at du bliver inspireret af vores forslag nedenfor.