Tilbage

Spis sæsonens råvarer i januar

Måske er du gået ind i 2025 med ønsket om lidt grønnere spisevaner, og da er sæsonens skifte et vigtigt pejlemærke. Det sikrer dig både de råvarer, der er friskest og smager af mest, men du vil også opleve, at fisk, grøntsager og frugter er billigere og sundere, når du vælger efter årstiden. I januar står de smukke grønkålsstokke stadig og strutter i køkkenhaven. Under jorden er rødbeder, persillerod og pastinak klar til at blive høstet, og de umamitætte østershatte bruger vi også flittigt af, ligesom vinteræbler- og pærer også er sprøde og fulde af smag. Husk også, at torskerogn er i sæson og er billige og bedst lige nu.

Derfor skal du spise sæsonbaseret

I dag kan man få alle slags frugter og grøntsager hele året rundt, fordi vi får mange af vores fødevarer fra Sydeuropa eller Sydamerika. Det kan gøre det svært at gennemskue, hvornår de enkelte råvarer er i højsæson. Alligevel er der en stor smagsmæssig forskel på en dansk frilandstomat i august og en spansk drivhustomat i februar. Men udover smagen giver det også en naturlig variation i måltiderne og noget at glæde sig til, når vi lader råvaresæsonerne bestemme, hvad vi spiser. 

 

Her er 5 gode grunde til at spise efter sæsonen:

  1. Det giver variation i måltiderne året igennem, så naturens gang viser sig på tallerkenen.
  2. Råvarerne smager af mere, og de er flottere og mere saftige.
  3. Du får friske råvarer, der er høstet, mens de er modne, og derfor rige på næringsstoffer.
  4. Du minimerer klimaaftrykket fra transport.
  5. Der kan være penge at spare i højsæsonen for en råvare.

Disse råvarer kan du spise med god samvittighed i januar

En håndfuld af vores yndlingsråvarer og - opskrifter i januar

Rødbede

Grøntsagen er nok mest kendt som den gængse, syltede kompagnon, serveret ovenpå et stykke højtbelagt smørrebrød eller til en portion brændende kærlighed. Men, rødbeden kan meget mere end at være tilbehør på rugbrødsmaden. Kigger man over mod det russiske køkken, har rødbede en meget central rolle, for eksempel i nationalretten "borsjtj" - en skøn rødbedesuppe.

Udover de skønne farver, der i levnedsmiddelindustrien blev brugt som rød farve, er rødbeden er skøn kilde til kostfibre og vitaminer, som kan være med til at holde dig mæt og styrke dit immunforsvar. Samtidig er kalorieindtaget minimalt, og der er kun omtrent 43 kcal per 100 g. Du kan derfor spise en ordentlig portion rødbeder med god samvittighed.

Jordskokker

Jordskokker er den lidt sære knold, som mest af alt ligner en krydsning mellem frisk ingefær og jordede kartofler
Jordskok er en urt, der kan blive op til to meter høj, og den er i sæson i årets koldere måneder, nærmere bestemt fra september til april.
Den søde rodfrugt stammer fra Nordamerika, hvor den er blevet dyrket i flere tusinde år af Indianerne inden den fik sin udbredelse i Europa i 1600-tallet, da en fransk opdagelsesrejsende bragte den hertil. Det var dog først op igennem 1980’erne, at den for alvor fik udbredelse i danske køkkener. Her er de blevet særligt populære at bruge i supper, men også i en bagt eller gratineret udgave smager de skønt. Udover deres dejlige smag, kan vi varme os ved tanken om, at de rent ernæringsmæssigt bidrager med vigtige kostfibre - jordskokker har nemlig et højt indhold af insulin, som er med til at stabilisere blodsukkeret.

 

Gulerødder

De lækre, knasende og sprøde gulerødder er en rodfrugt, som man kan bruge som tilbehør til en ret, inkorporere i juicer med andre grøntsager og frugter eller gnaske løs på som en hurtig snack. De kan pryde måltidet med masser af farve, når man blander de lilla, hvide, gule og orange på tallerkenen.

 

Gulerødder er rige på en masse vitaminer og kostfibre, som blandt andet sidder i skrællen, og du kan derfor med fordel pakke skrælleren tilbage ned i køkkenskuffen og spise rødderne ved blot at skylde dem godt - så du får alle vitaminerne og kostfibrene, der sidder i skrællen.