De danske majs

Der er noget fascinerende ved majsen. Den fundamentale, gule grøntsag, der i årtusinder har mættet menneskers munde og fået befolkningstal til at vokse, og som i dag er verdens største afgrøde. Majsen ser ikke umiddelbart ud af meget, men den er en enestående fortælling om menneskers tålmodighed og evner gennem landbrugets lange historie - en fortælling vi deler længere nede i artiklen.

Sidste udkald for de danske majs

Danske majs har en forholdsvis kort sæson, fordi grøntsagen er lang tid om at udvikle sig. Men den danske sensommer byder også på saftige majs, som kan bruges i alt fra salater, supper, gryderetter og tærter. Høsten er gået ind, og ud over at være i højsæson lige nu er majs også en økonomisk fornuftig spise, som kan tilberedes på alverdens måder for et forskelligt smagsudtryk.

Læs med og få spist årets sidste, friske majs.

 

Alt det gode fra majs

Majs er en forholdsvis grov grøntsag og har et høj indhold af kostfibre, der er med til at holde dig mæt og holde gang i fordøjelsen. Samtidig har majs et højt indhold af kalium, der er godt for blodomløbet.

Grillet majs med masser af smag

Selvom vi ofte tyer til den klassiske version med smør og salt, så anbefaler vi også, at man kaster sig ud i nye, spændende smagssammensætninger. Hvad med en mexicansk version med krydret chilimayo, frisk koriander og grillet lime? Eller den klassiske udgave med twist af hjemmelavet ølsmør?

 

 • OPSKRIFT PÅ ØLSMØR

  Ølsmør

  Grillet majs

  100 g blødt smør
  2 spsk. æblecidereddike
  1 spsk. sennep
  ½ dl hvedeøl
  Havsalt og friskkværnet peber
  2 håndfulde blandede krydderurter (kørvel, persille, basilikum)
  4 majskolber

  Rør smørret op med eddike, sennep, øl, salt, peber og finthakkede urter. Når smørret er rørt godt sammen, så sæt det i køleskabet, så det bliver koldt og klart til at spise senere til de færdige majs.

Den enestående fortælling bag majs

Majskolben, som vi kender i dag, stammer fra græsarten teosinthe, som groede på sletterne for 14.000 år siden i det, vi i dag kalder Mellemamerika. Med sine små kantede kolber og uspiselige hårde frøkappe var den ikke noget, man umiddelbart ville kategorisere som menneskeføde. Derfor blev der også kigget med store øjne, da genetikeren George Beadle opdagede, at teosinthe havde identiske kromosomer som majs, og at der måtte være tale om en fascinerende domesticering og altså en voldsom forvandling – skabt af mennesker!

Det viste sig, at man i Mexico for cirka 9000 år siden plantede og forædlede Teosinthen, så den blev mere medgørlig og kunne høstes og spises. De tidlige bønders nøje selektion har altså frembragt majs på kun nogle årtusinder - men ud af en plante, som man kan undre sig over, de har vurderet, var spiselig og arbejdet værd.

Da den så endelig hang der, næringsrig og solskinsgul (eller blå, hvid eller ternet, som den også findes), gik der ikke længe, før majsen spredte sig til resten af verden; især også takket være den hårdføre plantes evne til at gro også i mager og tør jord.

Vidste du, at majs står for cirka en femtedel af klodens kalorieindtag i dag?

 • Majs

  Popcorn

  Weekendsnack

  En vaskeægte weekendsnack er frisk-poppede popcorn. Lav dem i gryde for den hurtige udgave eller gør en aktivitet ud af det med ungerne og brug den sidste, ulmende varme fra et bål. Majskernerne popper i fuldt udsyn, og så er der noget "Ole-opfinder" over teknikken, som gør det rigtig sjovt for børnene at være med. For at lave popcornene over bål skal du bruge 2 metalsigter, ståltråd og en kraftig pind på ca. 1–1½ meter så du ikke brænder fingrene.

  P.S. Er vejret ikke til det, kan majskornene selvfølgelig også laves i en gryde med stor succes.

  Sådan gør du