Bælgfrugternes historie
Når vi taler om bælgfrugter, taler vi om frugterne af planterne i ærteblomstfamilien - det er bønner, linser og ærter, herunder kikærter. Faktisk hører jordnødder også til kategorien. De vilde arter breder sig ud over hele kloden og har en svimlende diversitet i udseende, størrelse og tilpasning til deres omgivelser, fra små klatrende stauder og ørkenbuske til lianer med halvanden meter lange bælge.
Bælgfrugter er basiskost i det meste af verden. I Mellemøsten spiller kikærter en hovedrolle på tværs af regionale madkulturer og landegrænser. I store dele af Sydamerika, Mellemamerika og Mexico i Nordamerika er bønner at finde i næsten ethvert måltid, og det samme kan siges for store dele af det afrikanske kontinent syd for Sahara. Linser og bønner er grundkost i det meste af Indien, og når man bevæger sig længere mod øst, er soyabønnen konge – efterfulgt af mung- og adzukibønnerne.
I Danmark har der været dyrket bælgfrugter igennem tusinder af år, og indtil midten af 1800-tallet dyrkede vi bælgfrugter i stor stil, særligt ærter. De udgjorde en central del af den danske bondekost, og det var ikke ualmindeligt at spise ærter hver dag året rundt.
Bliv klogere på nogle af de både kendte og mindre kendte bælgfrugter herunder.