Bælgfrugternes dag

10. februar markerer den internationale bælgfrugtsdag. Dagen er en hyldest til bælgfrugterne og markeres over hele verden. Vi vil også gerne slå et slag for de proteinrige råvarer, som både giver anledning til dejlige måltider, men som også er en sund og klimavenlig gæst i køkkenet. Læs med nedenfor, hvor vi gør dig klogere på linser, ærter og bønner og præsenterer, hvordan vi på tværs af Meyers arbejder med bælgfrugterne.

I fremtiden skal vi hente langt flere af vores proteiner fra planteriget, end vi gør i dag.

Claus Meyer

Sådan kommer vi fra 3 til 100 gram

Ifølge klima-kostrådene, lanceret af Fødevarestyrelsen, anbefales det, at vi skal spise minimum 100 gram bælgfrugter om dagen. Men realiteten er, at vi danskere kun spiser omkring 3 gram i gennemsnit om dagen. Mange af os mangler inspiration og slet og ret et større kartotek af opskrifter at gribe i, når der skal bælgfrugter på middagsbordet.

Derfor har vi på tværs af Meyers gjort det til en målsætning at få de danske bælgfrugter tilbage i landbrugsjorden og ud på de danske middagsborde - og et godt sted at starte er jo med de 30.000 måltider, vi daglig serverer i vores kantiner. Derfor er flækærter, siriusærter, belugalinser, kikærter og ikke mindst lollandske rosiner ofte i hænderne på vores kokke.

I anledning af Bælgfrugternes dag skruer vi hele ugen op for de proteinrige råvarer i samtlige af vores kantiner hele landet rundt og deler opskrifter og poser med bælgfrugter ud til vores spisende gæster. Men bælgfrugterne er ikke en uvant gæst i vores kantinekøkkener; faktisk serverer vi op til syv gange flere bælgfrugter end den gennemsnitlige dansker spiser på én dag* i vores kantiner landet over. 

Smag på bælgfrugterne

Er du landevejen kan du hos Q8 sætte tænderne i vores saftige sesambolle bagt med grønne linser, og bælgfrugterne har også funder vej til vores færdigretter, hvor vi i vores klassiske boller i karry har erstattet en del af kødet med danske flækærter. I vores nyhedsbrev og på vores Facebook- og instagramkanal deler vi hele ugen nemme hverdagsopskrifter og tips og tricks, hvor bælgfrugterne spiller hovedrollen.   

Læs mere om vores mange bælgfrugt-initiativer nedenfor og hent inspiration og spændende opskrifter til, hvordan du selv kan få et mere fortroligt forhold med bælgfrugternes mangfoldige verden. 

 

 

At forløse bælgfrugternes potentiale

Selvom det kan virke fremmedartet for nogle, er bælgfrugter ikke en ny ingrediens i dansk madlavning. Rent faktisk har bælgfrugter stået på menuen i forskellige former lige siden bronzealderen! Mange forskellige typer bælgfrugter trives i det danske klima, og før køleskabenes indtog, var de tørrede bælgfrugter højt skattede for deres lange holdbarhed og høje proteinindhold. Se bare på figuren nedenfor. 

Efterhånden gik de næsten i glemmebogen, og bælgfrugter fik et ry for at være lidt besværlige at tilberede. Og det er en skam! Vi synes, det er på tide at forløse bælgfrugternes potentiale som de gode, grønne proteinkilder, de er, og vise hvordan bønner, linser og ærter sagtens kan indgå i selv travle familiers madplaner - til glæde for både pengepungen, klimaet og velsmagen.

Vil du gerne huske procentsatser for protein i fødevarer, er vores huskeregel:
- Kød taber vægt ved tilberedning: protein pr. vægt stiger fra rå til tilberedt. 
- I tørrede bælgfrugter er det omvendt: Proteinindholdet angives ofte for den tørre vare, men varen spises med 1-2 gange sin egen vægt i absorberet vand: protein pr. vægt falder fra rå til tilberedt.

Hvis du varierer dine grønne proteinkilder, kan planteriget levere alle de essentielle aminosyrer.

 

Husk også, at bælgfrugter udleder 30 gange mindre CO2 end oksekød pr. kg.

  • Klimavenlig aftensmad

    Boller i karry

    Bælgfrugter, når du gerne vil tage en genvej til aftensmaden

    Vi vil gerne gøre det nemt og velsmagende at spise flere bælgfrugter - også på de dage, hvor du ikke har tid til selv at gå i køkkenet.
    Vores boller i karry er en god, gedigen klassiker med saftige kødboller af økologisk dansk gris og flækærter. Flækærterne gør kødbollerne ekstra saftige og smagfulde og bidrager samtidig til, at du får lidt flere grønne proteiner. Karrysaucen er smagt til med vores egen æblecidereddike og afrundet med fløde.

    Server som aftensmad med quinoa, ris eller Meyers ølandsboller, som du finder i frysedisken.


    Du finder vores boller i karry på nemlig.com og Wolt samt i udvalgte Meny, Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen og Coop365. Retten fås desuden hos Hello Fresh.

    Læs mere
  • Bælgfrugternes dag

    Bælgfrugter i samarbejde med Københavns Kommune

    Aktiviteter i de offentlige køkkener

    I Københavns Kommune er bælgfrugter ofte på menuen for at bidrage med velsmag og grønne proteiner i klimavenlige måltider. Op til Bælgfrugternes Dag opfordres de offentlige køkkener til at sætte ekstra fokus på ærter, linser, bønner og kikærter.

    På nogle af byens plejehjem bages og serveres der teboller med hvide bønner, der bidrager med ekstra proteiner til de ældre. I daginstitutioner, klubber og fritidsinstitutioner er der lagt op til fest, når de tørrede bønner bliver til musikinstrumenter i en dans og der bages bønnebrownie med sorte bønner.

    Læs mere om Københavns Kommunes arbejde med bælgfrugter

Udbløde eller ej?

Tørrede bønner og kikærter indeholder proteinet lektin, der kan give maveproblemer af mild til svær karakter, alt efter mængden. Lektin nedbrydes dog ved korrekt tilberedning. Det har været en udbredt opfattelse – og et krav fra danske sundhedsmyndigheder – at tørrede bønner og kikærter skal udblødes i koldt vand i mindst 8-10 timer og vandet kasseres inden kogning. Sagen er dog, at du sagtens kan koge dine bønner og kikærter uden at udbløde dem først. De skal blot have længere tid og altid koges helt møre. Det sidste gælder uanset, om du udbløder eller ej, da det er kogningen, der nedbryder lektinet.

Kogning uden forudgående udblødning går som udgangspunkt heller ikke ud over spisekvaliteten – nogle vil tilmed sige, at det forholder sig omvendt. Du skal i øvrigt ikke kassere kogevandet; brug den næringsrige væske som bouillon og nyd dens gode bønnesmag. Vand fra udblødning skal dog kasseres.

Lav mad med bælgfrugter

Mange af os mangler inspiration og slet og ret et større kartotek af opskrifter at gribe i, når der skal bælgfrugter på middagsbordet. I anledning af Bælgfrugternes dag på fredag 10. februar, gør vi en ekstra indsats for at inspirere jer til flere måltider, hvor bælgfrugterne på en nem og velsmagende vis kan spille hovedrollen. 

Vidste du for eksempel, at bælgfrugter indeholder 2-3 gange så meget protein som korn og har et protein-indhold på linje med kød? 

Grundingredienser i en grøn fars

En rigtig vellykket grøn fars opstår som regel i mødet mellem mindst 4-5 ingredienser – og ofte dobbelt så mange. Det er flere end i den klassiske frikadeller og kan måske lydt lidt omstændigt, men de forskellige ingredienser tilfører hver især noget til både smag og konsistens.

 

  • Bælgfrugternes dag

    Linser i bagværket hos Q8

    Sesambolle med grønne linser

    Linser, bønner og ærter hører ikke kun til i gryden og i falafelfarsen. Også mellem bagerens hænder gør de proteinrige bælgfrugter underværker.

    Sammen med Q8 har vi sat os for at gøre økologisk bagværk af høj kvalitet tilgængeligt over hele landet. Derfor kan du på 100 tankstationer fra Gedser til Thisted finde vores sortiment af brød og søde sager.

    Fra morgenstunden finder du blandt andet vores sesambolle, som er bagt med grønne linser. Det giver en saftig bolle med en kompleks og aromatisk smag. Her udnytter vi linsernes evne til at suge væske til sig, hvilket er en fordel, når man gerne vil bage med en høj hydrering. Sesambollen er bagt med vores eget økologiske hvedemel, og dejen er rørt med både mørk øl og chiafrø, der giver dybde og nuancer til bollen og til sidst sesam, der efterlader en afrundet nøddesmag.

    Find sesambollerne sammen med vores øvrige sortiment af bagværk på alle Q8-tankstationer landet over.

    Læs mere om samarbejdet med Q8
  • Vores arbejde med bælgfrugternes

    Lollandske rosiner

    Danske bælgfrugter

    Gennem formidlingsaktiviteter, bidrag til forskningsprojekter, deltagelse i advisory boards m.m. arbejder vi for det langsigtede mål at (gen)etablere bælgfrugternes position i det nordiske madlandskab, så fremtidens bæredygtige madkultur også kan trække på et saftigt, biodiverst og velsmagende nordisk råvaregrundlag.

    På den måde er det vores håb både at påvirke, hvad der kommer til at være tilgængeligt, og i hvilken grad det vil blive efterspurgt.

    Lollandske Rosiner og dens kusine fra Lolland, Nakskov Brunært, er som de første to sorter nogensinde blevet registeret som bevaringsværdige sorter af Plantenyhedsnævnet, et bevarings- og registreringsarbejde drevet af Foreningen Frøsamlerne

Foreningen Frøsamlerne arbejder for at bevare de gamle sorter

Lollandske Rosiner og dens kusine fra Lolland, Nakskov Brunært, er som de eneste to sorter i Danmark blevet anerkendt som bevaringsværdige af Plantenyhedsnævnet 1. januar 2023.

Det er Foreningen Frøsamlerne, der bevarer begge sorterne, og det er også dem, der har fået dem registreret. Det betyder, at nu kan ærterne sælges professionelt, og ikke kun til hobbydyrkere. 

Frøsamlerne er en forening, der arbejder med at finde og bevare gamle sorter af køkkenurter, prydplanter, potteplanter, krydderurter, landbrugsplanter, bærplanter, bærbuske og frugttræer og sørge for, at de bliver udbredt til flere. Det gør medlemmerne ved at dyrke, bruge og dele sorterne, og deres haver udgør på den måde en stor, decentral ”græsrods-genbank”. Foreningens medlemmer udbyder frø på den interne frøliste og sælger dem på markeder og igennem foreningens webbutik. Sådan kommer de planter, som Frøsamlerne bevarer, ud til flere haver.

Samtidig sørger Frøsamlerne for, at deres frø bliver bevaret i den fælles Nordiske genbank, NordGen, og de arbejder med at gøre mulighederne for at bevare gamle plantesorter bedre, både i Danmark og sammen med frøsamlerforeninger i hele Europa.   

Høj dyrkningsværdi og masser af velsmag

Foruden at have en dansk kulturhistorie  har både Lollandske Rosiner og Nakskov Brunært en høj dyrkningsværdi og er egnet til markdrift i både mindre og større skala. Samtidig smager de godt og har en fyldig og delikat ærtesmag med god kogefasthed, der gør dem meget velegnede i køkkenet.  De to sorter hører til markærterne og har desuden et højere indhold af næringsstoffer end de fleste andre bælgfrugter (gule ærter, kikærter, linser, brune og hvide bønner), og disse markærter er samtidig tilpasset vores klima.

I 2021 indgik vi i Meyers et samarbejde med økologen Susanne Hovmand-Simonsen, som over flere år har drevet et opformeringsarbejde af ærterne på Lolland.

> Læs mere om Frøsamlernes arbejde her <

  • Tempeh - den lille umamibombe

    Bælgfrugternes dag

    Når vi gerne vil lette kødet lidt fra tallerkenen, skal vi fylde pladsen ud med en anden kilde til protein, der kan give måltidet fylde, mæthed og velsmag. Bælgfrugter i sig selv er gode til formålet, men du kan også bruge mere forarbejdede bønner eller linser som eksempelvis tofu eller tempeh.

    Tempeh er det indonesiske bud på et forædlet soyabønneprodukt med mange af de samme anvendelsesmuligheder som tofu. Tempeh laves traditionelt også på soya, men på hele, kogte bønner, der overgår en fermenteringsproces. Det gør tempeh til en hel lille umami-bombe, der sørger for velsmag og smagsfylde til de vegetariske måltider.

    Tempeh kan bruges på et væld af forskellige måder - som bøf i en burger, i salater, som alternativ til bacon på omelet eller i gryderetter - ja faktisk i alle retter, der rimer på stegt kød, kylling eller fisk.

    Du kan købe tempeh i flere forskellige afskygninger – blandt andet røget.

Tre opskrifter med tempeh