Sådan kommer vi fra 3 til 100 gram
Ifølge klima-kostrådene, lanceret af Fødevarestyrelsen, anbefales det, at vi skal spise minimum 100 gram bælgfrugter om dagen. Men realiteten er, at vi danskere kun spiser omkring 3 gram i gennemsnit om dagen. Mange af os mangler inspiration og slet og ret et større kartotek af opskrifter at gribe i, når der skal bælgfrugter på middagsbordet.
Derfor har vi på tværs af Meyers gjort det til en målsætning at få de danske bælgfrugter tilbage i landbrugsjorden og ud på de danske middagsborde - og et godt sted at starte er jo med de 30.000 måltider, vi daglig serverer i vores kantiner. Derfor er flækærter, siriusærter, belugalinser, kikærter og ikke mindst lollandske rosiner ofte i hænderne på vores kokke.
I anledning af Bælgfrugternes dag skruer vi hele ugen op for de proteinrige råvarer i samtlige af vores kantiner hele landet rundt og deler opskrifter og poser med bælgfrugter ud til vores spisende gæster. Men bælgfrugterne er ikke en uvant gæst i vores kantinekøkkener; faktisk serverer vi op til syv gange flere bælgfrugter end den gennemsnitlige dansker spiser på én dag* i vores kantiner landet over.
Smag på bælgfrugterne
Er du landevejen kan du hos Q8 sætte tænderne i vores saftige sesambolle bagt med grønne linser, og bælgfrugterne har også funder vej til vores færdigretter, hvor vi i vores klassiske boller i karry har erstattet en del af kødet med danske flækærter. I vores nyhedsbrev og på vores Facebook- og instagramkanal deler vi hele ugen nemme hverdagsopskrifter og tips og tricks, hvor bælgfrugterne spiller hovedrollen.
Læs mere om vores mange bælgfrugt-initiativer nedenfor og hent inspiration og spændende opskrifter til, hvordan du selv kan få et mere fortroligt forhold med bælgfrugternes mangfoldige verden.
At forløse bælgfrugternes potentiale
Selvom det kan virke fremmedartet for nogle, er bælgfrugter ikke en ny ingrediens i dansk madlavning. Rent faktisk har bælgfrugter stået på menuen i forskellige former lige siden bronzealderen! Mange forskellige typer bælgfrugter trives i det danske klima, og før køleskabenes indtog, var de tørrede bælgfrugter højt skattede for deres lange holdbarhed og høje proteinindhold. Se bare på figuren nedenfor.
Efterhånden gik de næsten i glemmebogen, og bælgfrugter fik et ry for at være lidt besværlige at tilberede. Og det er en skam! Vi synes, det er på tide at forløse bælgfrugternes potentiale som de gode, grønne proteinkilder, de er, og vise hvordan bønner, linser og ærter sagtens kan indgå i selv travle familiers madplaner - til glæde for både pengepungen, klimaet og velsmagen.
Vil du gerne huske procentsatser for protein i fødevarer, er vores huskeregel:
- Kød taber vægt ved tilberedning: protein pr. vægt stiger fra rå til tilberedt.
- I tørrede bælgfrugter er det omvendt: Proteinindholdet angives ofte for den tørre vare, men varen spises med 1-2 gange sin egen vægt i absorberet vand: protein pr. vægt falder fra rå til tilberedt.
Hvis du varierer dine grønne proteinkilder, kan planteriget levere alle de essentielle aminosyrer.