Tilbage til opskrifter

Lasagne med ristede rodfrugter, hvide bønner og basilikum

En god lasagne har så meget fylde og smag fra den lange tilberedning af tomater og en god bechamel- eller mornaysauce, at kødet næsten virker overflødigt. Her tager hvide bønner og mørkristede rodfrugter den rolle i saucen, som normalt spilles af det hakkede kød. En skøn og enkel grøn hverdagslasagne, der også er god at fryse i mindre portioner.

Sådan gør du

Udblød bønnerne i koldt vand natten over eller i mindst 6 timer, hæld vandet fra, og kog dem i rigeligt letsaltet vand under låg i 55-60 minutter, til de er møre. Hæld vandet fra, og blend bønnerne med en stavblender til en meget grov mos.

Skræl rodfrugterne, og skær dem i helt små tern. Rist ternene i olien ved mellem varme, til de har taget godt med farve, og er svundet en del – ca. 10-15 minutter. Tilsæt fint-hakkede løg og hvidløg, og rist i 3-4 minutter, til løgene er glasklare. Tilsæt flåede tomater, tomatpuré, oregano, chiliflager og den grove bønnemos. Lad det simrekoge i 25-30 minutter til en tæt sauce. Hvis den bliver for tør undervejs, så tilsæt en sjat vand. Smag til med salt og peber.

Smelt smørret, rør melet ud i smørret, og rist igennem. Tilsæt nu mælken lidt ad gangen, under kraftig omrøring. Kog igennem i 5-6 minutter under omrøring, til saucen jævner. Rør den revne ost i saucen, og smag til med friskrevet muskatnød, salt og peber.

Smør et ovnfast fad på cirka 25 x 30 cm med olie. Byg lasagnen op med ostesauce, pastaplader og tomatsauce i den rækkefølge. Øverste lag skal være tomatsaucen, som du så topper med stykker af mozzarella og grofthakket frisk basilikum.

Bag lasagnen i ovnen ved 180° i 30-35 minutter. Du kan tjekke, om pladerne er møre, ved at prikke med en urtekniv – den skal gå helt let igennem. Lad lasagnen hvile i mindst 10 minutter uden overdækning, inden du skærer i den.

Tip

Tomat-bønne-rodfrugtsaucen her er også god som allround pastasauce i for eksempel en grøn bolognese.

Ingredienser

250 g tørrede hvide bønner
600 g lyse rodfrugter (f.eks. persillerod, pastinak, knoldselleri)
¾ dl vindruekerneolie
1 løg
2 fed hvidløg
600 g flåede tomater
1 spsk tomatpuré
1 spsk oregano
½ tsk chiliflager
salt og peber
60 g smør
60 g hvedemel
8 dl sødmælk
75 g revet vesterhavsost (eller anden fast ost)
½ tsk revet muskatnød
12 lasagneplader
250 g frisk mozzarella
1 håndfuld frisk basilikum

Find opskriften i Grønne proteiner

Find bogen her