Tilbage til opskrifter

Boller i karry med æblekompot og brune ris

  • Boller i karry

Forlægget her er vores klassiske opskrift på boller i karry, hvor karrysaucen laves med æbler og fløde og så friskes lidt op med friskrevet ingefær og æbleedikke. Hvis du gør dig umage med konsistensen på bollerne, som er baseret på perlebyg og brune linser, vil selv inkarnerede kødspisere nikke anerkendende.

Sådan gør du

Linseboller

Udblød linserne i rigeligt koldt vand natten over. Hæld vandet fra. Kog perlebyggen i rigeligt letsaltet vand i ca. 20 minutter.

Pil løg og hvidløg, og riv dem fint. Blend løg, hvidløg, brune linser, svampepulver, rismel, timian, allehånde, muskat, citronsaft, ingefær, salt, peber og persille i 2-3 minutter. Blend de kogte korn med de sidste 30 sekunder. Form linsefarsen til store kugler i valnøddestørrelse, læg dem på en bageplade, og sæt dem i ovnen ved 150° i 15 minutter

Svampepulver

Blend de tørrede svampe – uden at udbløde dem – til et fint pulver, og opbevar svampepulveret i en lufttæt bøtte ved stuetemperatur. Her kan det holde sig i et par måneder.

Brune ris

Kog de brune ris i rigeligt, letsaltet vand i 30 minutter. Si vandet fra risene i en sigte, kom dem tilbage i gryden, og lad dem trække i 10-15 minutter.

Karrysauce

Hak løg og æble groft. Kom begge dele i en pæn størrelse gryde sammen med smørret, og rist dem glasklare – det tager 4-5 minutter. Tilsæt karry og mel, og rist et par minutter mere. Hæld æblemost, grøntsagsbouillon og fløde i sammen med sukkeret og æbleeddiken, og rør godt igennem. Lad det simre i 10-12 minutter uden låg, til æblerne er helt møre. Riv ingefæren fint, og kom den i saucen. Smag til med salt og peber, og justér sødmen med lidt æbleeddike.

Æbleingefærkompot

Skræl æblerne, skær dem i kvarter, og fjern kernehusene. Skær dem i små tern. Kom æbleternene i en gryde sammen med de andre ingredienser, og kog i 20-25 minutter, til æblerne koger ud. Lad kompotten køle af, og opbevar den i en lukket beholder i køleskabet.

Varm linsebollerne i karrysaucen, og server med æblekompot og ris.

Ingredienser

Linseboller

75 g groft poleret perlebyg
200 g brune linser
1 løg
1 fed hvidløg
20 g svampepulver (se nedenfor)
50 g rismel
1 tsk frisk timian
½ tsk sprødt allehånde
½ tsk friskrevet muskatnød
2 spsk citronsaft
20 g ingefær
1 tsk salt
½ tsk peber
1 håndfuld hakket persille

Svampepulver

tørrede svampe f.eks. shiitake, karljohan eller blandede skovsvampe

Karrysauce

1 løg
1 æble
40 g smør
1 spsk karrypulver
40 g mel
1 dl æblemost
5 dl grøntsagsbouillon (gerne kogt med miso - se under opskriften 'Ristede persillerødder')
1 dl fløde
½ tsk sukker
2 spsk æbleeddike
3 cm ingefær
salt og peber

Desuden

200 g brune ris
Æbleingefærkompot (se nedenfor)

Æbleingefærkompot

1 kg æbler
150 g sukker
4 dl vand
150 g æblecidereddike
1 tsk salt
30 g friskrevet ingefær

Find opskriften i Grønne proteiner

Find bogen her