Gode makkere er hyldeblomst og rabarber. Også skovmærke er dejlig til jordbær; hvis du marinerer jordbær i en sukkerlage kogt med skovmærke, smager de som de mest hemmelige smålandske skovjordbær.
Jordbær fungerer knap så godt uden for dessert- og syltesammenhænge, medmindre du bruger de grønne umodne
jordbær, som ikke har udviklet alle de aroma- og sukkerstoffer, der er i de røde bær. Grønne jordbær har en fin frisk syrlighed, der passer godt til fisk og skaldyr, og som også fungerer godt i salat. Bær menes generelt at have forebyggende egenskaber på hjerte-kar-sygdomme, hvilket bl.a. kan skyldes deres høje indhold af antioxidanter. Bær er også en god kilde til kostfibre, mineraler og C-vitamin.
Smagen af dansk sommer
Når jordbær serveres med iskold fløde og lidt sukker får du den danske sommer serveret i en mundfuld. Allerbedst er det nu at spise bærrene direkte fra planterne, mens de er friske og bare smager af sol og sommer. Alle ved, at når man er ude at plukke jordbær, er halvdelen af fornøjelsen at spise mindst lige så mange bær, som der ryger i skålen. Grunden til, at jordbærrenes smag topper ved plukketidspunktet, er det naturlige sukkerindhold, som er højest her.
Læs med og bliv inspireret til, hvordan du får det bedste ud af de danske jordbær.
Find jordbær i naturen
Der findes et utal af jordbærsorter og vi har ca. 12 arter i Norden, nogen er bedst til erhverv, nogen til selvpluk og nogle er bedst til din egen have. Men ens for dem alle: Et godt jordbær skal være fast og ensartet rødt, derudover skal stilken og bladene være friske og grønne.
Vi har to slags vilde jordbær i Danmarks, skovjordbær og bakkejordbær. Du kan finde jordbær over hele landet, men de er sjældne i Vestjylland. Du skal som regel kigge godt efter, hvis du vil finde dem vilde, da de tit gemmer sig nede ved jorden og er dækket af blade.