Tilbage til opskrifter

Tysk frugtbrød med marcipan og rom

Brød og kager med tørret og kandiseret frugt hører julen til i flere europæiske lande. De engelske udgaver, Christmas pudding og plum cake, er temmeligt tunge i udtrykket, mens det her tysk-inspirerede brød er noget lettere i det. I Tyskland ville man kalde det ”Weinachtsstollen”. Det skal forberedes en måned før og vil være perfekt om eftermiddagen med et glas portvin.

Få leveret en klassisk eller vegetarisk julemenu lige til døren

Læs mere og bestil årets julemenuer lige her

Sådan gør du

Bland mælk og rom sammen i en røreskål, og rør gæren og ægget ud heri. Tilsæt mel, sukker, salt og kanel, og ælt dejen, indtil den virker ensartet og elastisk. Skær smørret i mindre tern, og ælt det gradvist ind i dejen, indtil den igen virker glansfuld og homogen. Tilsæt rosiner, appelsin og mandelflager, og ælt det hele ind i dejen, så det virker ligeligt fordelt. Del dejen i to lige store stykker. Sæt dem til side på køkkenbordet, mens du laver fyldet.

Fyld

Ælt mandemel, sukker, smør, æg, mel og rom godt sammen i en skål. Gem marcipanen til senere i processen.

Rul de to deje ud på et let meldrysset bord til rektangler på 15 x 25 cm, læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir, og fordel fyldet jævnt ud over begge – minus marcipanen. Del marcipanen i fire stykker, og tril dem til 25 cm lange pølser. Placér to ruller marcipan på hvert dejstykke i længden med lige store mellemrum på alle sider. Fold nu den ene side af dejen lige akkurat hen over det stykke marcipan, der er tættest på. Fold dernæst den anden side hen over det andet stykke. Og fold endelig de to sider sammen, og tryk let med en kagerulle. Lad brødene hæve lunt i 2 timer – eller til ca. dobbelt størrelse. Bag brødene ved 200° i ca. 15-17 minutter, indtil de er flot gyldne, og lad dem efterfølgende køle helt af.

Glasering

Smelt smørret i en lille kasserolle, og tilsæt rom. Pensl de afkølede brød, og lad det trække lidt ind i nogle minutter, inden du ruller brødene grundigt i flormelis. Pensl igen, og rul endnu en gang i flormelis, så laget bliver tykt. Gør det samme med det andet brød. Rul brødene stramt ind i husholdningsfilm, og lad dem ligge uden for køleskabet, men gerne det køligste sted, du kan finde, i en måneds tid. Det giver en god tæt og let svampet konsistens.

Ingredienser

170 g sødmælk
2 spsk rom
10 g gær
1 æg
330 g hvedemel
15 g sukker
4 g salt
1 tsk kanel
70 g smør
60 g rosiner
70 g kandiseret appelsin
20 g mandelflager

Fyld

70 g mandelmel
70 g sukker
70 g usaltet smør
1 æg
20 g hvedemel
1 spsk rom
130 g marcipan

Glasering

50 g usaltet smør
1 spsk rom
flormelis

Find opskriften i Meyers jul


  • Tag på kursus i Meyers Madhus

    Meyers Glutenfri Bagekursus

    Lær at bage luftige og aromatiske brød og lækre kager med meyerske bageprincipper – kun med naturligt glutenfri råvarer. På kurset indfører vi dig i teknikker og tips til godt glutenfrit bagværk: Du lærer gode glutenfri meltyper og deres karakteristika at kende, og vi arbejder med ælte-, hæve-, brødformings- og bageteknikker, glutenfri surdej og meget mere. Vi går i dybden med vores 10 glutenfri bagebud.

    Læs mere og bestil

Hemmeligheden er en dej, der smager så intenst af honning og er så florlet.

Sådan laver du fordejen til julens honningkager