Mør T-bone steak med kartoffelfondant og bordelaise-sovs. Navnet T-bone kommer af dens karakteristiske t-formede ben, og er en helt særlig udskæring, fordi du på den ene side har oksetyndsteg og på den anden side det møreste oksemørbrad. De forskellige typer kød på T-bonen gør, at den kan være svær at tilberede, da kødet ikke skal have lige lang tid. Men denne opskrift, er du sikret en saftig steak - lige som den skal være!

Få leveret en klassisk eller vegetarisk nytårsmenu lige til døren

Læs mere og bestil årets nytårsmenu her

Sådan gør du

T-bone steak

Lav et par ridser i fedtkanten på t-bonen – på den måde undgår du at bøffen 'trækker sig op', når du bruner den på panden. Brun bøfferne på en varm pande i lidt olie, i ca. 1 minutter på hver side, til de får en flot gylden stegeskorpe. Tag bøfferne af panden, og læg dem på en rist med en bradepande under. Krydr med salt, peber og timian, sæt bøfferne i ovnen ved 180° og steg dem i 5-7 minutter. Bøfferne er nu mediumrøde og saftige. Ovnstegningen på risten gør, at du bedre bevarer stegeskorpen på begge sider af bøffen, og derved beholder saften i kødet. Server bøfferne med kartoffelfondant og bordelaise-sovs.

Kartoffelfondant

Skræl kartoflerne, og halver dem, så du får 12 små kartoffeltårne. Varm en sauterpande op, kom først olie på, så kartofler, og brun dem grundigt på alle sider. Tilsæt hele fed hvidløg, timian og hønsebouillon, og krydr med salt og peber. Sæt kartoflerne i ovnen i panden, og bag/braiser dem ved 170° i 20-25 minutter. Det er vigtigt at kartoflerne bliver vendt 3-4 gange under tilberedningen - på den måde bliver de jævnt tilberedt og suger al hønsebouillon og smag til sig. Tag kartoflerne ud, og server dem. Kartoflerne kan i øvrigt godt laves i forvejen og så lunes forsigtigt op, når de skal bruges.

Bordelaise-sovs

Hak skalotteløg og hvidløg groft, og sauter dem i ganske lidt olie i et par minutter i en forvarmet gryde, uden at det brænder på. Tilsæt timian og laurbærblade og derpå vin og rødvinseddike. Kog ind til en tredjedel. Tilsæt bouillonen, og kog ind, til sovsen har fået en tæt, blank konsistens, og smagen er tilpas fortættet, om end måske lidt rå. Hak de 2 skalotteløg fint, mens sovsen koger ind, og kom dem i en ny gryde. Tilsæt portvin, og kog vinen helt ind i løgene, til det begynder at karamellisere. Tag løgene af varmen. Bring en tredje gryde med letsaltet vand i kog. Kom marvstykkerne ned i vandet, og blancher dem i ca. 30 sekunder i det kogende vand. Tag marven op, og skær den ud i tynde skiver. Sigt den reducerede sovs gennem en fin sigte og over i en mindre kasserolle, og pisk det kolde smør i tern i sovsen. Juster med salt og peber, måske lidt mere smør og sandsynligvis 1 spsk. gastrik. Rør til sidst de karamelliserede løg i sovsen sammen med skiver af blancheret marv. Lad sovsen koge i 1 minut med løg og marv, inden den serveres.

Tip

Gastrik kan købes færdig, og ellers kan du lave den selv: Smelt 30 g sukker til let gyldenbrun karamel, tilsæt 1 dl cider- og æbleeddike, og kog det ind til det halve, så du får en let sur-sød sirup, som er god til at justere smagen i sovsen med.

Ingredienser

T-bone steak

4 t-bone steak (ca. 3-400 g pr. stk.)
frisk timian
1 spsk rapsolie

Kartoffelfondant

6 bagekartoffel
1 spsk rapsolie
2 fed hvidløg
5 kvist timian
2 dl hønsebouillon
havsalt
Friskkværnet peber

Bordelaise-sovs

2 skalotteløg
2 fed hvidløg
rapsolie
6 kvist timian
2 laurbærblad
1 flaske rødvin
1 dl rødvinseddike
5 dl hønsebouillon (eller kalvebouillon)
2 skalotteløg (ydeligere)
1 dl portvin
50 g oksemarv
50 g koldt smør (i små tern)
1 spsk gastrik