Tilbage til opskrifter

Rugtærte med asparges

En sprød tærte med grov bund og fyld af nye asparges, løg, gulerødder og æg. Vi blev stopfodret med fede ostepumpede grøntsagstærter i 1980'erne, men det kan sagtens lade sig gøre at lave smuk og sund mad i tærteform! Bunden er baseret på en blanding af ølandshvedemel, havre- og rugmel, som bindes sammen med rapsolie og A38, hvilket giver en helt anden fedtprocent end de smørbaserede mørdejstærtebunde, du sikkert også kan huske. Grøntsagsfyldet dækkes af et miks af æg og mælk – ingen piskefløde her – og i stedet for mængder af revet ost på toppen får den bagte tærte en frisk topping af hytteost og brøndkarse, som du evt. kan lade dine medspisere selv dosere.

Sådan gør du

Tærtedej

Tænd ovenen på 150°. Bland de tre slags mel og bagepulveret. Rør blandingen til en dej med rapsolie, vand, salt og yoghurt. Rul dejen tyndt ud (ca. 2 mm) og læg den i en tærteform, så den dækker både bund og sider. Prik små huller i overfladen med en gaffel. Sæt formen i den forvarmede ovn, og bag tærtebunden i 15 minutter til den har sat sig.

Tærtefyld

Pil løg og hvidløg, og snit dem fint. Steg dem på en pande i olie ved helt svag varme i ca. 20 min. Skyl timianen, pluk bladene af, og drys dem over løgene. Skyl asparges og gulerødder, og skær bunden af aspargesene. Snit dem derefter i små stykker på ca. 2 cm. Kom asparges og gulerødder på panden, og lad dem stege med et øjeblik. Krydr med salt og peber. Pisk æg, mælk og salt sammen. Fordel grøntsagerne over den bagte tærtebund, hæld æggemassen over, og bag tærten ved 150° i 25 minutter.

Servering

Skyl og tør brøndkarsen, og rør hytteosten med salt og peber. Kom hytteost og brøndkarse oven på den lune tærte, og sæt den på bordet.

Ingredienser

Tærtedej

80 g ølandshvedemel
40 g havremel
40 g rugmel
½ tsk bagepulver
1 spsk koldpresset rapsolie
1 spsk vand
1 tsk salt
1 dl yoghurt (eller A38)

Tærtefyld

2 løg
1 fed hvidløg
2 spsk koldpresset rapsolie
10 timian
5 grønne asparges
100 g gulerødder
Salt og peber
1 dl letmælk
2 æg

Topping

1 bundt brøndkarse
80 g hytteost
Salt og peber

Find opskriften i Ny Nordisk Hverdagsmad