Sådan gør du
Mandelmælk
Kom alle ingredienserne i en høj blender, og blend i et par minutter, til mandlerne er godt findelte, og væsken ligner mælk.
Du kan sigte mælken eller beholde mandelstykkerne, alt efter hvor fin eller fyldig en konsistens, du går efter.
Daddelhoisinsauce
Kom alle ingredienserne i en blender, og blend dem til en tyk sauce. Det gør ikke noget, hvis der er lidt klumper i.
Romainesalat
Tag 50 g pistacienødder fra, og kom resten i en blender sammen med mandelmælken. Blend til en ensartet puré, og smag til med citronsaft og salt og peber. Er cremen for tyk, kan du blende lidt mere mandelmælk i.
Skyl salathovederne. Kasser evt. kedelige yderblade, men det er vigtigt, at de beholder bunden, der holder sammen på det hele. Tør dem grundigt ved f.eks. at slynge dem i et viskestykke, og skær dem igennem på langs. Varm en pande med olie op, til den er tæt på rygende varm. Steg de halve romainesalathoveder ca. 30 sekunder på hver side, eller til de har fået en god stegeskorpe, men stadig har bid. Steger de for længe, falder de for meget sammen, og retten bliver noget sjask.
Fordel lidt pistaciepuré på tallerkener eller et fad. Anret salaten oven på, og top med daddelhoisinsauce og finthakkede pistacienødder.
Ingredienser
Mandelmælk
50 g mandler (ikke smuttede)
½ l vand
10 g tørret frugt, f.eks. rosiner eller dadler
Daddelhoisinsauce
20 g brun farin
2 spsk vand
3 spsk doubanjiang (kinesisk sort bønnepasta)
2 spsk sojasauce
1 spsk risvinseddike eller anden lys eddike
4 dadler
½ tsk sesamolie
½ tsk Kinesisk Five Spice (krydderi der fås i asiatiske butikker og specialbutikker)
½ rød chili
Romainesalat
150 g usaltede pistacienødder
100 g mandelmælk (se ovenfor)
citronsaft
havsalt
Friskkværnet peber
4 små romainesalathoveder
2 spsk vindruekerneolie
1 dl daddelhoisinsauce (se ovenfor)